LJILJANA BRANKOVIĆ, JEDNA OD NAJ ŽENA SRBIJE 2019. GODINE PO IZBORU ČITALACA „BLIC ŽENE”

Ne uzmičem zbog lične komocije

Naš posao je sam po sebi dovoljno stresan, težak i zahtevan i uspešno možemo da ga obavljamo samo ako smo jedinstveni i dobronamerni jedni prema drugima

One su hrabre, odlučne, uspešne, snažne su i ruše prepreke. One su majke, stubovi porodice i najveštiji borci, pobednice su i kada ostanu bez supruga, kada same odgajaju decu, kada pomažu drugima. One pomeraju granice i društvene okolnosti čine vedrijim… Jedna od njih je i naša sugrađanka Ljiljana Branković, upravnica Okružnog zatvora u Zrenjaninu. Ona je među deset dama u Srbiji koje su zaslužile glasove čitalaca „Blic žene”.

Prošli ste težak put, od gubitka supruga, izbeglištva, odgajanja ćerke i sina koji su oboje završili fakultete. Bilo je mnogo tuge i odricanja, kako ste doživeli Priznanje?
– Iskreno, u početku sam bila iznenađena. Samo iznenađena. Naravno, srećna sam i ponosna što sam deo te priče i što je neko video da sam dostojna da stanem rame uz rame sa izuzetnim ženama Srbije. To su žene koje su ušle u otvorenu borbu sa životnim nedaćama koje su ih zadesile. Pa i nakon što su tu bitku dobile ili izgubile, one su nastavile borbu za dobrobit drugih, pokušale su da neke loše postavljene stvari menjaju na bolje. Poseban utisak na mene ostavila je činjenica da su to nasmejane i duhom vedre žene, koje nisu dozvolile da ih slome nevolje. Na tim licima nema grča. Čast je upoznati ih.
Na svečanom uručenju priznanja ste rekli da Vam je sada najveći životni motiv unuk, šta Vas je ranije pokretalo kada je bilo najteže?
– Uvek me je motivisala porodica, pre svega moja deca, ali i želja da profesionalne obaveze obavljam najbolje što mogu i znam. Trudila sam se da životu i ljudima oko sebe pristupam pošteno i iskreno, ali i da se borim za svoje stavove i uverenja. Da ne uzmičem zbog lične komocije. Imam sreću da radim posao koji volim i da uživam u njemu.

Šta ova promocija znači za struku, za zaposlene u Okružnom zatvoru?
– Lepo je da se ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u medijima spominju po dobrom. Zaposleni u Okružnom zatvoru u Zrenjaninu su marljivi i posvećeni. Ponosna sam što smo izgradili odnose poštovanja i uvažavanja među kolegama, dobru saradnju među službama i profesionalan odnos prema licima o kojima brinemo. Naša ustanova je u prethodnom vremenu bila opterećena lošim međuljudskim odnosima i netrpeljivošću među kolegama. Kad sam preuzela Ustanovu, želja mi je bila da više niko ne oseća grč u stomaku kad dolazi na radno mesto. Naš posao je sam po sebi dovoljno stresan, težak i zahtevan i uspešno možemo da ga obavljamo samo ako smo jedinstveni i dobronamerni jedni prema drugima. Uz više ili manje oscilacija, verujem da smo taj cilj postigli. To je doprinelo da budemo uspešniji na svim poljima i da svi daju svoj maksimum, verujući u zajednički cilj.

Kako ste organizovali posao u vreme vanrednog stanja?
– Mi radmo i u vreme epidemije i vanrednog stanja. Striktno se pridržavamo preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Uveli smo sve preventivne mere da zaštitimo zdravlje lica lišenih slobode i zaposlenih. Imali smo odličnu podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, tako da su se svi problemi rešavali brzo i u hodu.
Moram da se zahvalim i osuđenim i pritvorenim osobama na razumevanju i prihvatanju teških mera, gde su jedno vreme bili uskraćeni za viđanje sa članovima svoje porodice. To smo pokušali da nadomestimo tako što smo omogućili češće telefonske kontakte. Većina naloženih mera je i dalje na snazi.

Kako funkcioniše ekonomija Okružnog zatvora, ima li izgleda da osuđena lica nakon obuke, dobiju sertifikate povrtara ili nekih sličnih zanimanja?
– Ekonomija je nastavila da radi punim kapacitetom. Kako za ovu godinu nismo dobili zemlju na korišćenje od lokalne samouprave, preorijentisali smo se na uzgoj povrća u zaštićenim uslovima i cvećarstvo, a ujedno smo uspeli i da sačuvamo stočni fond. Baš u vreme prvog talasa pandemije počeli smo berbu kala. Kako nismo mogli da ih plasiramo na tržište, poklanjali smo ih ženama zaposlenim u zdravstvu i policiji, kao i volonterkama u Crvenom krstu. Uspostavili smo saradnju sa nemačkom humanitarnom organizacijom „Help”, koja je donirala dva plastenika za uzgoj povrća. Takođe, finansiraće obuku osuđenih lica, nakon koje će dobiti sertifikate za proizvodnju kala u plastenicima, rad na sistemu za mašinsku mužu krava, upotrebu pesticida na povrću i orezivanje i kalemljenje voća. To je značajan napredak u radu sa osuđenim licima, gde će, osim boljih uslova boravka, mesečne plate, dobiti i sertifikat koji će im pomoći pri zaposlenju po izlasku sa izdržavanja kazne. Samim tim veće su im šanse da se reintegrišu u društvenu zajednicu i započnu normalan porodičan život.

Šta planira Ljiljana Branković u porodici koju je održala u vremenu vetrometine, a šta kao upravnica Okružnog zatvora u Zrenjaninu?
– Kako su moja deca sad već odrasli ljudi, koji su zasnovali svoje porodice, moje je da im priteknem u pomoć kada to traže i da ne smetam kad im nisam neophodna. Šta god da oni planiraju, ja ću se potruditi da im budem podrška. Kad je zatvor u pitanju, pored redovnih obaveza, ove godine smo započeli uređenje dvorišta za boravak lica lišenih slobode na svežem vazduhu. Planiramo da rekonstruišemo prostor, oplemenimo ga zelenilom i obezbedimo sportske rekvizite i terene za bavljenje sportskim aktivnostima.

Ko je Ljiljana Branković privatno, šta najviše voli da radi, šta čita, voli li muziku, ko su joj prijatelji, ima li vremena za druženje?
– Iako, zbog brojnih obaveza imam malo vremena za sebe, naravno da ponekad volim da pročitam dobru knjigu. Uglavnom biram knjige po preporuci prijatelja. Mada, u poslednje vreme, najčešće čitam bajke svom unuku Gavrilu. Vreme za druženje sa prijateljima uvek nađem, to su dugogodišnja prijateljstva, do kojih mi je mnogo stalo.

Koja je poruka ženama, a koji savet ili preporuka sunarodnicima, sugrađanima, čitaocima „Zrenjanina”?
– Ništa ne dolazi samo od sebe, za sve u životu se morate potruditi i biti strpljivi. Rezultati će stići kad tad. Problemi su možda napolju, ali su rešenja u nama. Negujte optimizam i budite dobronamerni prema drugima, a pre svega prema članovima svoje porodice. Posebno volim srpski smisao za humor i nadam se da to nikad nećemo izgubiti. Živimo u stresnim vremenima, a humor je najbolji antistresor.

  • JEDNAKOST
    – Velika mi je čast što sam nagradu uručila liderki Ljiljani jer je žena koja ruši stereotipe šta su muška, a šta ženska zanimanja. Time otvaraju vrata svim ostalim ženama i omogućavaju da naše društvo bude društvo ne samo jednakih prava nego i jednakih mogućnosti da se ta prava ostvare – istakla je Milana Rikanović, direktorka „Woman Srbija”, koja je našoj sagovornici predala nagradu.

 

  • SNAGA I HRABROST
    – Ovu nagradu zaslužuju mnoge žene u Srbiji, sve one koje nose posao, kuću, porodicu, pregledaju domaće, kuvaju ručak, skidaju paučinu – rekla je na uručenju nagrada Ljiljana Branković. – Malo njih može da plati pomoć. Zahvalna sam „Blic ženi” što sprovodi ovu akciju. Svaka žena kojoj okolnosti nisu bile naklonjene, koju život baš nije štedeo, može da se okrene i u sebi nađe snagu da se izbori sa problemima i da bude samostalna, hrabra i jaka, da joj ne treba pomoć drugih jer ona nije uvek dobronamerna.

Branka Jajić

Foto: J. Njegović Drndak
i „Blic žena”