U SUTJESCI OTVOREN SVETOSAVSKI DOM

Ostvaren višedecenijski zadužbinarski san

Danas sam presrećan i osećam se blaženo, kao da me je zapljusnuo plameni oganj vitlejemski. Želim da u bratskoj slozi i ljubavi podelimo ovu moju radost iskazanu u tri reči: „Mom milom narodu”. One sadrže ljubav, radost, porodicu, poštenje, zajedništvo, dobrotu i pobedu – ovim rečima je Marko B. Milošević pozdravio prisutne na svečanosti prilikom otvaranja Svetosavskog doma u Sutjesci, 12. maja.

Okupio se veliki broj meštana. Osvećenje je obavio episkop banatski Nikanor uz sasluženje sveštenstva Banatske eparhije. U svojoj besedi vladika Nikanor je govorio o značaju zadužbinarstva, poručivši da ljudi poput Marka nastavljaju svetu dužnost predaka iz Hercegovine, ne zaboravljajući svoje korene. Vladika je zatim zadužbinaru uručio najviše priznanje, orden Svetog Teodora Vršačkog. Dao je svoj blagoslov da Milošević u krugu ovog zdanja jednog dana može biti i sahranjen.

 

Impresivan je objekat koji se prostire na dva nivoa i obuhvata 280 kvadrata prostora. Projektant zdanja je Dragan Terzić (85), koji je osmislio stotine građevina širom Srbije.
– Marko Milošević je do detalja sve isplanirao i zaslužan je za krajnji izgled Doma. Setio se i male pozornice na kojoj je bila milina gledati učesnike programa – od onih najeminentnijih do dece koja se prvi put predstavljaju publici – istakao je Terzić.
Toga dana obeležena je i slava crkve Vaskrsenja Hristovog.

– Ovo je poseban dan i svi smo srećni i ponosni što se ovo događa u našem selu. Mnogo dobra je Marko učinio mnogim ljudima – navela je Rada Davidović (81), dugogodišnja direktorka osnovne škole koja je nekada nosila naziv „Dragica Pravica”.
Zahvalnost Miloševiću za dugogodišnje pomaganje manifestacija i kolektiva iz Sutjeske meštani su iskazali priredbom.
– KUD „Ercegovina” postoji pet godina i od osnivanja smo imali značajnu podršku Marka Miloševića. Prošle godine je pomogao otvaranje etno-kuće „Hercegovina” u Sečnju. Zato smo danas nastupili u kompletnom sastavu: od pevačkih grupa, do pionirskog guslarskog sastava – poručila je Jelena Milićević, predsednica KUD-a.

Novi dom koristiće i učenici OŠ „Ivo Lola Ribar”.
– Gospodin Milošević i njegova porodica su već 22 godine kumovi Škole i veliki darodavci. Dom je trajna vrednost i verujem da će doprineti da zadržimo mlade na selu – veli Brankica Rašić Todorović, direktorka osmoletke.

Nikola Božović
Foto: Zoran Međo i foto studio AS

  • DONACIJA JOŠ GODINU DANA
    Marko B. Milošević je poručio da su vrata Svetosavskog doma otvorena za sve ljude dobre volje i čestitih namera. Obećao je da će narednih godinu dana finansirati rad i održavanje ovog zdanja. Odabrao je tim koji će se starati o Domu: Dragan Žeželj (upravnik), Dušan Meljanac (zadužen za ugostiteljstvo) i Zoran Unković (tehnička pitanja). Inače, Dom je komplento opremljen i može da prihvati 150 gostiju. U znak zahvalnosti na podršci u dvogodišnjoj izgradnji ovog objekta Marko B. Milošević je poveljama nagradio 14 pojedinaca i kolektiva.