BOGOJAVLJENJE: Dan kada su sve vode blagoslovene

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik krštenja Isusa Hrista koji se u kalendaru naziva Bogojavljenje. Nosi takav naziv jer se sam Gospod Bog javio ljudima i označio početak Isusove prosvetiteljske misije iz koje će nastati jedna od tri najzastupljenije religije sveta. Prema hrišćanskom učenju, na današnji praznik, Sveta Trojica su se pojavila u svoj svojoj suštini, u sva tri lica. Otac se javio, Sin se krštavao, a Duh sveti u vidu goluba je sa neba sišao na njega.

Isus se krstio u reci Jordanu, a prema verovanju na današnji dan su sve vode osvećene. Kao spomen na taj događaj u svim hramovima osveštana je vodica koju vernici zahvataju i nose svojim kućama, čuvaju je i piju radi zdravlja. U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice čin osvećivanja vode i svetu liturgiju služio je sveštenik, starešina hrama, otac Radivoj Nađalin koji je vernike pozdravio tradicionalnim pozdravom „Bog se javi – Vaistinu se javi“.

Porta je bila ispunjena mnogobrojnim vernicima koji su u redovima čekali da zahvate vodu i ponesu blagoslov svojim domovima.

M.Malbaški

20180119_100931

20180119_095818

20180119_100923