TRENER MILORAD MIŠKO KIJAC, DOBITNIK „SPARTAKOVE” NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO

Još ne misli na penziju

Vrhunska odbojka zahteva naporan rad, mnogo treninga i odricanja, ali ne žalim, ponovo bih odabrao poziv trenera jer volim odbojku – kaže Kijac
Priznanje „Jovan Mikić Spartak” 2017. godine dodeljeno je po 50. put, a nagradu za životno delo zaslužio je priznati odbojkaški trener Milorad Miško Kijac. Ovaj stručnjak sada je šef stručnog štaba Ženskog odbojkaškog kluba Klek MD Zrenjanin koji nastupa u Super ligi. Sa Kijcem smo razgovarali o tome šta mu znači ova nagrada i kakvi su njegovi planovi za budućnost.
– Svaka nagrada prija, posebno ova koja vrednuje moj dosadašnji rad. Kada neko dobije nagradu za životno delo, onda se misli da je on zreo za penziju, ali ja o tome još ne razmišljam. Volim ono što radim i imam još mnogo ciljeva koje želim da ostvarim.
Bili ste uspešan igrač, a kasnije i trener, koji su vaši najveći uspesi?
– Odbojku sam počeo da igram u Slobodi iz Kleka sa generacijom GIK Banata koja je 1972. godine bila šampion Jugoslavije. Sa Vojvodinom sam osvojio osam titula, dve kao pomoćni, a šest kao prvi trener. Uz to, četiri puta smo bili pobednici Kupa Jugoslavije i osvojili treće mesto u Ligi šampiona. Trenirao sam i seniorsku reprezentaciju i imam osvojeno treće mesto na Svetskom kupu u Japanu.
Imate mnogo iskustva, radili ste i u inostranstvu. Gde vam je bilo najbolje?
– Bio sam trener reprezentacije Bugarske, pa Irana, radio sam sa bugarskim timom Levski iz Sofije, u Rumuniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima… U našoj zemlji, osim u Novom Sadu, radio sam u Ivanjici, Pančevu, Kladovu, Novom Pazaru, kao i sa muškom ekipom Kleka kada je nastupala u Super ligi. Sada sam trener u ženskoj odbojci, u mom Kleku, tu mi je najbolje i najlepše. Ekipa koju vodim ušla je u Super ligu, radimo sa mladima i nismo opterećeni rezultatima i titulama.
Odbojka Vam je donela mnogo radosti, ali i odricanja. Šta vam je bilo najteže?
– Vrhunska odbojka zahteva naporan rad, mnogo treninga i odricanja. To je najviše osetila moja porodica, mnogo sam odsustvovao od kuće, vreme provodio po salama i hotelima, to mi je bilo najteže. Ali ne žalim, ponovo bih odabrao poziv trenera jer volim odbojku. Porodica mi je na prvom mestu. Supruga Branka, moja deca i unučad su mi velika podrška, ali i motiv da istrajem, da budem najbolji što mogu.
Koji su vam dalji planovi i ciljevi u vezi sa ŽOK Klek MD Zrenjanin?
– Želimo, pre svega, da izborimo opstanak u Super ligi. Imamo mlad tim i mnogo talentovanih odbojkašica. Uprava Kluba na čelu sa Vladimirom Perovićem nam je oslonac, a imamo i podršku od MZ Klek, lokalne samouprave i Sportskog saveza Zrenjanina. Nadam se da će tim kroz nekoliko sezona sazreti i ojačati i da ćemo opet igrati značajnu ulogu u srpskoj odbojci.

Ž. CVETIĆ