BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U ZRENJANINU 2019. GODINE: Vitez Nenad Živanov prvi doplivao do časnog krsta

Čestitam svima koji su danas ušli u vodu i svima koji su došli da uveličaju ovu manifestaciju – bio je jednostavan izraz vere i zahvalnosti Nenada Živanova, mladića iz Zrenjanina koji je danas, na Bogojavljenje, kao i prethodne godine, prvi doplivao do časnog krsta na jezeru kod Kulturnog centra.

Jedanaesto plivanje za časni krst u Zrenjaninu biće upamćeno po rekordnom broju plivača – 61 učesnik se odvažio da produži obnovljenu pravoslavnu manifestaciju, a među njima su bile i dve devojke, Zrenjaninka Tijana Sič, koja je pretprošle godine bila najbrža i Novosađanka Marija Kolundžija, koja je tada prvi put učestvovala. I prisustvo sugrađana bilo je danas najmasovnije na ovom događaju – nekoliko hiljada je bodrilo plivače i pokazalo interesovanje za tradicionalni običaj, koji je u našem gradu obnovljen 2009. godine, a inicijator je bilo Udruženje „Ravnopravnost“.

Dve dame su bile na čelu plivača do dolaska na talpu (prošlogodišnji dar NiS-a) odakle je bio start. Kao i nekoliko prethodnih godina, i ovog puta je plivanje za časni krst u Zrenjaninu bilo regionalno.

Organizatori su Srpska pravoslavna crkva – Hram Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva), Grad Zrenjanin, sa više pokrovitelja i Kulturni centar.

Plivanju za časni krst 2019. godine su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, koji je bio i kum manifestacije, sekretar Skupštine Grada Milan Mrkšić, načelnica Srednjobanatskog Snežana Vučurević…

Gradonačelnik Janjić je čestitao praznik svim učesnicima, a posebno Nenadu Živanovu, kao i organizatorima i prisutnim sugrađanima, tradicionalnim pravoslavnim pozdravom na Bogojavljenje: Bog se javi”.

– Jedanaesti put u Zrenjaninu, svake godine sve više i više učesnika, svake godine sve bolja manifestacija – rekao je Janjić. – I to su neki pokazatelji da ovaj naš grad ide u dobrom pravcu. Čestitam nosiocu ovogodišnjeg krsta, a pozdrave upućujem i svim ostalim učesnicima.

Kum Simo Salapura je uručio prigodan poklon Nenadu Živanovu, a čestitali su mu i i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila i direktor Kulturnog centra Goran Marinković.

– Današnje dešavanje započeli smo svetom liturgijom u svim našim hramovima, nakon toga smo osveštali bogojavljensku vodu i u litiji se uputili ka našem gradskom jezeru, gde smo se okupili po jedanaesti put da ispratimo ovaj događaj u našem gradu – podsetio je jerej Vlaški. – Naglašavam da svi oni koji su plivali danas, a bilo ih je dosta, svi su pobednici. Ko je prvi doplivao do časnog krsta, on ga nosi svom domu, da ga krasi do sledeće godine, kada će opet biti organizovano plivanje, ali s pravom mogu da kažem da svi koji su danas ušli u vodu, oni su svi zajedno pobednici i svi nose Božiji blagoslov svojim domovima.

Prema rečima Gorana Marinkovića, preduzete su sve mere, kako bi učesnici plivali bezbedno i izrazio očekivanje da će sledećih godina ova manifestacija biti još masovnija.

Plivanju za časni krst je prethodila sveta liturgija u Hramu Svetog Arhangela Mihaila, a potom je osvećena voda iz jezera na kojem se plivalo.Manifestacija je počela himnom Republike Srbije koju je otpevao Gradski dečji hor Kulturnog centra.

Milovan Pavlović je i ove godine, već peti put, prvi doplivao do Časnog krsta u Kleku, na Begeju, kod Šlajza. Bilo je to 10. Plivanje za časni krst u Kleku, a učestvovalo je jedanest plivača: Nemanja Stajić, Vladimir Bokinac, Đorđe Petrović, Ilija Pešut, Nikola Petrović, Bojan Pejanov, Miloš Pavlović, Branislav Popov, Nemanja Škundrić, Ivan Radosavljević i Zlatko Reljin. Vodu je osveštao i blagoslovio plivače sveštenik Milan Petrović.

Branka Jajić

Foto Stefan Babuškov

Opširnije u pisanom izdanju