Božićno selo, a ne palanka!

Piše: Dalibor Bubnjević

Sreda, 3. januar, bio je radni dan. Međutim, (malo)brojnost ljudi na ulicama davao je utisak da blagdani i dalje traju. Po svemu sudeći, mnogi su iskoristili priliku da spoje dva vikenda. Tu privilegiju nisu mogli da priušte zaposleni u listu „Zrenjanin“. Božićni broj nedeljnika uvek je teško prirediti, budući da se malo toga dešava. Sa druge strane, evidentan je interes za informacijama, barem kod dela stanovništva koji se raspustio. Novoj godini u gradu su prethodile izuzetne manifestacije. Najpre je Narodni muzej bio domaćin brojnim domaćicama koje su nam predočile kako se pravi česnica. Dodeljene su Nagrade grada najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. Odluka žirija je brilijantna. Za svakog laureata su dali jasno obrazloženje. Raduje i veliko interesovanje mališana za Konkurs na kome su birane najlepše čestitke. Reč je o nadmetanju koje bi trebalo da postane tradicionalno.
Božićno selo na Trgu slobode je dobra zamisao. Neko od nadležnih je očito putovao po Evropi i uočio šansu. Kućice su originalno stilizovane. Međutim, neophodno je povesti računa o ponudi. Šarolikost asortimana privlači kupce, a jednoobraznost ih udaljava. Potrebno je osmisliti dodatne sadržaje u cilju animiranja sugrađana.
Čaroliju praznika stvaraju odrasli, a ne deca. U porodicama to čine roditelji, u firmama nadležne službe koje spravljaju paketiće. Pravo je vreme za delegiranje odgovornosti za Božićno selo. Jedino tako će se sprečiti da 1. januara ne radi veći deo predivne rasvete.