BRANISLAV LAZIĆ, ŠEF POLJOČUVARSKE SLUŽBE GRADA ZRENJANINA

Pokrenuto 17 prekršajnih postupaka

Poljočuvari su za poslednjih sedam godina iz Melenaca prijavili preko 250 krađa. Sa druge strane, nemamo prijava iz Kleka, Stajićeva, Perleza

Skromno su ovih dana, okupljeni u Botošu, članovi Poljočuvarske službe Grada Zrenjanina, obeležili 13 godina postojanja i uspešnog rada. Njih je danas 26. Iz godine u godinu zadaci i obaveze poljočuvara su se povećavali. Oni štite preko stotinu hiljada hektara oranica, pašnjaka i šuma.
Rezultati koje postižu jesu za svako poštovanje, ističe Branislav Lazić, koji se u poslednjih sedam godina nalazi na čelu ove službe.
– Trudimo se da na terenu učinimo sve da zaštitimo imovinu koja se prostire na tako velikim površinama. Podatak da smo u poslednje četiri godine otkrili preko hiljadu hektara uzurpiranog zemljišta najbolje govori. Otkrili smo u većini slučajeva vinovnike, ali je značajnije da su prinosi sa tih njiva završili u državnoj, odnosno lokalnoj kasi. U pitanju su milioni dinara – napominje Lazić.
Poljočuvari se svakodnevno na terenu sreću sa uzurpatorima i kradljivcima državne i privatne imovine, što nije nimalo prijatno, navodi Lazić.
– Uostalom, u ovom trenutku imamo 17 sudskih i prekršajnih postupaka protiv počinilaca. Moram istaći odličnu saradnju sa policijom i komunalnom milicijom. Posebno veliku podršku imamo u lokalnim organima – nastavlja Lazić.
Govoreći o problemima koji su posebno izraženi, naš sagovornik ističe krađe i nelegalne seče drvoreda, uzurpaciju atarskih puteva, požare…
– Imali smo ove godine sreću da nije zabeležen nijedan ozbiljniji požar u toku žetve, ali smo zato otkrili krađu 300 kubnih metara drva i od lopova smo oduzeli 15 motornih testera. Posebno su poslednjih godina primetne uzurpacije ledina i atarskih puteva. Na primer, „Carski put” od Botoša do Lukićeva desetak godina je u celosti uzurpiran – navodi naš sagovornik.
Lazić spremno odgovara i gde su otuđenja imovine posebno učestala.
– U Melencima. Naši poljočuvari su za poslednjih sedam godina iz ovog mesta prijavili preko 250 krađa. Sa druge strane, nemamo prijava iz nekih sela, kao što su Klek, Stajićevo, Perlez – ističe Branislav Lazić.
Ostaje nejasno zašto nema više poljočuvara u Knićaninu, Lukinom Selu i Aradcu, gde je bilo dosta problema. Postavlja se i pitanje zašto u melenačkom ataru nema više od dva poljočuvara, ili u Botošu, gde su desetine hiljada hekara, dok su za Stajićevo zadužena dvojica čuvara koji godinama nisu podneli nijednu prijavu o uzurpaciji imovine, navodi Lazić.
I dalje je otvorena tema – tehnička opremljenosti ove službe, počev od voznog parka, uniformi, dvogleda… Ozbiljnost posla poljočuvara jasnija je kada se uzme u obzir činjenica da su zaduženi i za sva lovišta, kao i da se anagažuju u preventivi požara sa vatrogascima.
Naš sagovornik na kraju pohvaljuje gradonačelnika Sima Salapuru, koji je ovih dana posetio pripadnike ove službe.

  • NAGRAĐENI NAJBOLJI
    Prvi put od nastanka Poljočuvarske službe, nagrađeni su najuspešniji zaposleni i to za dugogodišnji rad, na prigodnoj svečanosti u Botošu. Tako je Blagoje Bogdanović, poslovođa iz Lazareva, dobio priznanje. Zoran Mojsilović je sa 250 podnetih prekršajnih prijava bio najodgovorniji poljočuvar, dok je Dragan Dmitrov iz Botoša pohvaljen za savestan i kvalitetan rad. Inače, Lazić je iz ličnih primanja obezbedio nagrade, dok su obeležavanje jubileja pomogla lovačka udruženja i pojedinci.

N. B.