BOJAN KOSTREŠ, ŠEF ODBORNIČKE GRUPE LSV, O ODSUSTVU LIGAŠA IZ LOKALNOG PARLAMENTA

Važne odluke ne donose odbornici već neko drugi

Od kako je u avgustu 2020. konstituisan gradski parlament, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) bojkotuju rad skupštine i ne prisustvuju sednicama. Viđeni su na svega dva zasedanja i od tada su njihova mesta upražnjena. To su primetili odbornici vladajuće većine, ali i predstavnici opozicionih stranaka.
Tako je šef DSS-a Zoran Sandić na 12. sednici predsedavajućem Čedomiru Janjiću uputio pitanje da li će „podsetiti” članove LSV-a da su odbornici u Skupštini grada, i da bi trebalo da prisustvuju sednicama i zastupaju interese građana koji su ih birali.

Mesto: Beograd
Datum: 11.05.2009
Dogadjaj: POLITIKA – izjava za novinare posle sednice Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja
Licnosti: Bojan Kostreš

NEĆEMO DA BUDEMO STATISTI
Bojan Kostreš, šef odborničke grupe LSV-a, kaže za naš list da je jedan od osnovnih alata opozicionog delovanja u demokratskim društvima upravo bojkot institucija.
– Sprovodi se onda kada se proceni da drugi mehanizmi ne mogu da daju rezultat. Imali smo vrlo loše iskustvo sa aktuelnom većinom, i u prošlom sazivu, tako da smo posle samo dve sednice napustili, do daljeg, gradsku skupštinu. Odluku smo doneli u momentu kada je vladajuća većina, bez rasprave, odbila predlog kolege iz opozicije da lokalni parlament donese odluku o trajnom zatvaranju „Prekona” – navodi Bojan Kostreš.
Dodaje da je to bio jasan signal da trenutna administracija ne želi ili ne ume da rešava probleme stanovnika grada. Ističe da je neprijatne mirise iz kafilerije rešila pokrajinska administracija za manje od nedelju dana.
– Meni ni danas nije jasno zašto zrenjaninska vlast to nije uradila. Dakle, nikako ne želimo da budemo statisti u parlamentu Grada, a naročito ne da budemo alibi administraciji koja se, ni posle više od godinu dana od završetka izbora, nije do kraja konstituisala. Ne možemo da se otrgnemo utisku da umesto odbornika, važne odluke donosi neko drugi.
Zato ne želimo da budemo deo tog igrokaza. Kolegama iz opozicije smo spremni da damo podršku za svaki predlog koji će ići u korist građana, kao što to isto očekujemo od njih za naše predloge – objašnjava Kostreš. Dodaje da kvalitet rada parlamenta uvek i najviše zavisi od onoga ko tu instituciju vodi i od vladajuće većine.

O BOJKOTU IZBORA NISMO RAZMIŠLjALI
Uprkos komentarima da su bojkotom skupštinskih sednica izneverili građane koji su ih izabrali na izborima, šef odborničke grupe LSV-a ističe da im je važno šta birači misle.
– U neprekidnom smo kontaktu sa njima. Tako smo saznali da su jako zabrinuti zbog činjenice da je odnos potrošačke korpe i zarade u Zrenjaninu među najnepovoljnijima u Srbiji.
Pitaju nas zašto gradska vlast ne čini ništa po tom pitanju. Zanima ih i zašto gradska vlast godinama ne rešava problem pijaće vode, kao i to kada će neko odgovarati za bačen novac na nefunkcionalnu fabriku vode – poručuje naš sagovornik.
Kostreš smatra da je dijalog jedini način rešavanja problema, ali da su za to potrebne dve strane. Poručuju da su ligaši uvek otvoreni za razgovor, do kojeg se ne može doći dok ne dobiju odgovore na već postavljena pitanja, poput onog kada će biti gotova obilaznica.
– Mislim da se i o „Linglongu” treba otvorenije razgovarati. Gradska vlast je dužna da pruži precizne odgovore na pitanje kako će biti zaštićena životna sredina naročito posle negativnog iskustva sa „Prekonom”. Žao mi je što Skupština grada nije mesto na kome se o svim ovim problemima raspravlja – navodi Kostreš. Dodaje da će se LSV truditi da nametne ove teme i, ako bude imalo smisla, vrati se u skupštinske klupe.
Na pitanje kako će se truditi da ovu zamisao ostvare i zašto o bojkotu nisu razmišljali uoči izbora prošle godine, šef odborničke grupe ligaša odgovara da će pronalaziti druge kanale institucionalnog delovanja.
– Recimo ideju o neophodnosti izgradnje regionalnog vodovoda pokrenućemo kroz društveni dijalog u Ministarstvu za ljudska prava. O bojkotu izbora nismo razmišljali jer se time urušava i ovako krhka demokratija u Srbiji, a naš cilj je njeno ojačavanje. Nismo srećni zbog odluke koju smo doneli i nadamo se da će se steći uslovi za naš povratak – kazao je Bojan Kostreš.

M. Malbaški