BRIGA O VOZILU TOKOM ZIME: VREME JE ZA KUPOVINU ANTIFRIZA I GUMA ZA HLADNIJE VREME

Zimska guma glavu čuva

Dolazak decembra i hladnog vremena je za sve vozače znak da treba da spreme svoje automobile za zimu kako bi što bezbednije učestvovali u saobraćaju. Jedan od preduslova za to je posedovanje zimskih pneumatika na točkovima.
U našoj zemlji, prema pravilniku koji je na snazi, u periodu od 1. novembra do 1. aprila motorna vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led i poledica. Pod opremu spadaju i gume za zimsku upotrebu. One su važne jer utiču na vožnju ali i na ponašanje vozila u otežanim uslovima.
U auto-centru „Optima” koji se nalazi u Zrenjaninu su saglasni sa time da bi po regulativi već od novembra trebalo da se poštuju pravila, međutim, vremenske prilike bile su takve da su dozvoljavale vožnju i sa letnjim gumama. Većina je to koristila kako bi odložila neizostavnu kupovinu.

ŠIROK RASPON CENA
Svako ko se odluči za nabavku zimskih pneumatika mora obratiti pažnju na oznake koje se nalaze na njima, jer će na taj način uspeti da pronađe odgovarajuće za svoje vozilo.
Slaviša Materić, direktor auto-centra „Optima”, je objasno da se kod nas u gradu najviše traže gume dimenzije 195/65R15, a cena po komadu iznosi 6.200 dinara.
– Kada neko kupi gume kod nas, zamenu dobija gratis. Balansiranje se naplaćuje i zavisi od vrste felne. Ako se radi o čeličnoj felni cena je 350 po točku, dok u slučaju aluminijumske felne balansiranje iznosi oko 400 dinara – kazao je Slaviša Materić, dodavši da majstor na licu mesta može da odluči ima li potrebe za tim ili ne.
Po svemu sudeći, za set zimskih guma prosečne veličine potrebno je izdvojiti oko 25 hiljada dinara, a za dodatne provere i do dve hiljade. Automobili glomaznijih dimenzija zahtevaju i veće gume, samim tim koštaju skuplje, pa takav set pneumatika može da iznosi i više od 30 hiljada dinara.
Zbog svega pomenutog sugrađani su prinuđeni da biraju između kvaliteta i cene, ne računajući da je to investicija koja traje nekoliko godinama. Materić je objasnio da većina kupuje gume na osnovu cene, dok je procenat onih koji biraju po kvalitetu dosta manji.

FOKUS NA OZNAKE
Da kupovina zimskih pneumatika može da se zakomplikuje govori činjenica da na našem tržištu ima mnošto onih sa raznim oznakama koje ih konkretnije deklarišu. Postoje sa oznakom „M+S” što ukazuje da mogu da se upotrebaljavaju kada je na putu blato i sneg. One na kojima piše „zima sneg” i imaju pahulju, deklarišu se „za sve sezone/univerzalne”.
Sve one imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da moraju da ispune uslove koji se nalaze u Pravilniku. Dubina gazećeg sloja na penumatiku, kada se koristi kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.
Slaviša Materić je rekao da se većina naših sugrađana odlučuje za prave zimske gume, ali da postoje i oni koji biraju da imaju univerzalne.

HOTEL ZA GUME
Nakon zamene pneumatika važno je pobrinuti se da letnje gume budu adekvatno sačuvane da bi mogle da se koriste na proleće. U „Optimi” postoji „hotel za gume” koji je predviđen baš za tu namenu.
– Mi možemo da skladištimo vaše gume, da ih čuvamo tokom cele godine i ta usluga košta tri hiljade dinara za svih 12 meseci – objasnio je Materić, dodavši da ovo najviše koriste oni koji žive u stanu i nemaju garažu gde bi smestili gume koje ne koriste.
Da bi automobil bio kompletno spreman za zimu važno je da vodimo računa i o rashladnoj tečnosti odnosno antifrizu. U „Optimi” ga je moguće nabaviti u vrednosti između 500 i 1.500 dinara, a ujedno i izvršiti njegovu zamenu. Na cenu najviše utiče kvalitet i vrsta.

M. Solarov