ČETIRI STOTINE CRVENIH JAJA STIGLO SA GRADNULICE U CRVENI KRST: Humanošću ulepšali praznike sugrađanima

Više od 400 šarenih jaja odneli su plemeniti stanovnici zrenjaninske „Gradnulice“ u Crveni krst, kako bi ulepšali uskršnje praznike svojim sugrađanima koji nemaju mogućnosti da ih pripreme za najradosniji hrišćanski praznik.

Jaja su, zajedno sa aktivistima Crvenog krsta Zrenjanin uoči praznika uručivali korisnicima Narodne kuhinje – koliko stanovnika je u domaćinstvu, toliko šarenih jaja su darovali svakom od njih.

Ideja je, kako smo informisani, potekla od Udruženja zrenjaninskih penzionera, na čijem je čelu Dobrivoje Mihajlov.

Ova naša akcija je krenula 2018. godine, a prošle godine je nismo organizovali jer nas je onemogućila pandemija – kaže Dobrivoje Mihajlov.

Na sreću, ovog proleća pandemija jenjava i odziv za učešće na akciji je zaista za svaku pohvalu, što smo i očekivali. U akciji su učestvovali ne samo penzioneri, članovi našeg Udruženja, već i članovi Mesne organizacije Crvenog krsta Gradnulica, Invalida rada, ali i svi oni koji su želeli da majske praznike ulepšaju drugima – kaže Mihajlov.

Stigli su ovi humani ljudi i do Sigurne kuće gde su, takođe, obradovali korisnike, a posebno su obradovali decu koja su sa majkama tamo našla privremeni smeštaj. Nisu zaboravili ni Svratište, i njima su šarena jaja donela bar malo praznične radosti.

Prema rečima Draginje Milović, koja je učesnica svih akcija Uruženja zrenjaninskih penzionera, a prizore humanosti beleži i fotoaparatom, napiše lepu pesmu i ovekoveči događaj, doneli su u Crveni krst i garderobu i to ne staru, već veoma očuvanu. Već planiraju veliku akciju u okviru koje će sakupiti odeću i obuću i na taj način pomoći sugrađanima koji su u nemaštini.

Akciji su se odazvale i predstavnice „Gradnuličkih bisera“.

Baka Mara i ja smo ustale rano, ofarbale jaja i pridružile se našim Gradnuličanima koji i u vreme pandemije nalaze vremena i ljubavi za ljude – ističe, s ponosom, Nada Berar.

Tako će se i ovaj Uskrs, kao i Praznik rada, pamtiti i prepričavati ne po pandemiji i tuzi, već po humanosti i radosti.

Branka Jajić

Foto Dobrivoje Mihajlov i Draginja Milović