„ČITALAČKA ZNAČKA” OKUPILA NOVU GENERACIJU NAJMLAĐIH STVARALACA

Manifestacija koja prkosi i pandemiji

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” dodelom nagrada najuspešnijim učenicima osnovnih škola u četvrtak, 3. juna, završena je 38. manifestacija „Čitalačka značka”. Ovogodišnji moto bio je „Osmeh za tvoje oči”, uz poziv učesnicima da u svojim čitalačkim dnevnicima predstave u likovnoj, literarnoj ili video formi najmanje pet pročitanih knjiga među kojima će biti i one koje su ih nasmejale i razveselile.
Na poziv Biblioteke prispelo je 245 dnevnika. Svi učenici osnovnih škola koji su učestvovali dobili su značke i pohvalnice, a autori najzanimljivijih i vredne nagrade. Imajući u vidu poseban kvalitet velikog broja pristiglih čitalačkih dnevnika, bibliotekari Dečjeg odeljenja i ove godine okupili su eminentni žiri, u sastavu: Erika Findić, Mirjana Radovanović, Jasmina Stankov, Milica Nađalin i Ana Stanar. Predsedavala je Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave.

KNJIGA JE NAJBOLJI PRIJATELJ
Žiri je odabrao, među prispelim radovima, one koji su se posebno istakli i proglasio dobitnike: zlatne, srebrne, bronzane čitalačke značke, specijalnih, pojedinačnih i kolektivnih nagrada.
O značaju „Čitalačke značke” govorio je Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke.
– Da je knjiga najbolji prijatelj, ali i lek, pokazala nam je i ova, 38. „Čitalačka značka”, koja se drugu godinu zaredom odvija u pandemijskim uslovima. Uprkos tome, ova manifestacija nam još jednom demonstrira snagu pisane reči i pruža nadu da generacije koje dolaze, uz bogatstvo duha i sa razvijenim kritičkim mišljenjem, mogu da odgovore svakom izazovu i problemu – rekao je Bjelogrlić i dodao da su učesnici pokazali trud, kreativnost i ljubav prema knjizi koju je žiri nagradio.

SAVREMENE TEHNIKE
Utiske je prenela i Jasmina Stankov, bibliotekarka iz Čente i Opova, članica žirija.
– Kao što knjiga menja svoj oblik, a čitanje traje, tako je i „Čitalačka značka” manifestacija koja opstaje i prilagođava se okolnostima koje nailaze na zadovoljstvo učenika, nastavnika, bibliotekara. Doživljaje o pročitanim delima učenici su izneli u obliku papirnih svitaka, ilustracija, napravljenih dnevnika, đačkim sveskama, u vord dokumentima, paverpoint prezentacijama, veb-aplikacijama i video-tutorijalima. Na načine koji su im bliski i motivišu ih da, uz uživanje u čitanju knjige, uživaju i u pisanoj i usmenoj reči, kao i dramskom prikazu svojih doživljaja. Izražavanje mladih naraštaja je svestrano, a mi, bibliotekari i nastavnici smo tu da ih podstičemo, usmeravamo i motivišemo u osvajanju sveta knjige. Ponosna sam što sam deo ove priče – istakla je Jasmina Stankov.

 • POJEDINAČNE NAGRADE ZA ILUSTRACIJU
  Ena Miletić (1-1 OŠ „Servo Mihalj”), Lazar Stankov (1-1 OŠ „Vuk Karadžić”), Vanja Milankov (2-2 OŠ „2. oktobar”), Lazar Mijatov (1-3 OŠ „Dr Boško Vrebalov”, Melenci), Silard Sabo ( Szabo Szilard, 1-3 OŠ „Sonja Marinković”), Robert Abel (Abel Robert 2-7 OŠ „Sonja Marinković”), Ranko Nikolić (1-1 OŠ „Branko Ćopić”, Lukićevo), Ivana Tabački (1-1 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”) i Lazar Grubački (1-1 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”).

 

 • NAGRADE ZA KOLEKCIJU U KATEGORIJI 1. I 2. RAZREDA
  Odeljenja: 1-1 OŠ „Servo Mihalj”; 1-1 OŠ „Vuk Karadžić”; 1-3 OŠ „Dr Boško Vrebalov”, Melenci; 2-2 OŠ „Đura Jakšić”; OŠ „Branko Ćopić”, Lukićevo i 1-1 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”.

 

 • NAGRAĐENI UČENICI
  U kategoriji od 5. do 8. razreda nosilac zlatne značke je Albertina Janaćković (5-2 OŠ „Kralj Petar I, Beograd). Srebrnu dele David Knežević (8-2 OŠ „Dositej Obradović”, Opovo) i Milica Grnča
  (7-2 OŠ „Dositej Obradović”). Bronzana značka pripala je Nikolini Bodo (5-1 OŠ „Miloš Crnjanski”, Srpski Itebej).
  Kada je reč o nižim razredima, zlatom se okitila Tamara Markoski (3-2 OŠ „Servo Mihalj”). Srebrnu značku poneli su Milana Francuski (4-3 OŠ „2. oktobar”) i Miloš Denda (3-1 OŠ „Žarko Zrenjanin”). Bronzanu je dobilo troje učenika – Jelena Nepergaća (4-2 OŠ „Bratstvo”, Aradac), Magdalena Marić
  (3-1 OŠ „Branko Ćopić”, Lukićevo) i Miljana Danić (4-1 OŠ „Dr Boško Vrebalov”, Melenci). Specijalne nagrade poneli su: za kolekciju 3-1 OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”; za digitalnu kolekciju 2-2 OŠ „Vuk Karadžić”, dok je posebna nagrada za video-dnevnik otišla u ruke Ivana Mekića (3-3 OŠ „Dr Jovan Cvijić”). Pohvalu za ilustraciju „Prvo letovanje jednog mačka” zaslužila je Ana Kecman (2-1 OŠ „Petar Petrović Njegoš”), a za projekat sestra i brat Katarina i Lazar Kostić (1-1 OŠ „2. oktobar”).

Miroslava Malbaški
Foto: GNB „Žarko Zrenjanin”