Credincioșii parohiei din Zrenianin au prăznuit

Hramul Parohiei „Sfânta Cuvioasa Parascheva”

Parohia Ortodoxă Română din Zrenianin s-a înființat în anul 2010. preşedintele Consiliului parohial fiind ales Marcel Besu, din Zrenianin cu hramul praznicul „ Sfintei Cuvioase Parascheva” sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, anul acesta sa sărbătorit dumunică, 11 octombrie. Cuvioasa Parascheva cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, din părinți bogați și binecredincioși . Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea. Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase.
Românii care trăiesc în Zrenianin, de la hramul parohiei, s-au adunat, anul acesta la Biserica ortodoxă română din Iancaid, în cadrul căreia sa săvârşit slujba religioasă, şi rugăciunea, numită „slujba de tăiere a colacului”. Slujba de sfinţire a apei și binecuvântarea prinoaselor pregătite de familia Marcel și Eugenia Besu din Zrenianin, preşedintele Consiliului parohial şi „naşul” parohiei, au fost săvârșite de pr. prot. Gabriel Bandu din Ecica precum şi părintele paroh Cristian Popi din Toracu-Mare.
Ca o ştafetă ce trebuie dusă mai departe, grijile organizării hramului de anul viitor a preluat familia Irinel și Carmen Secoșan din Zrenianin.

M. V.