Marele Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – R. Serbia.

Ediția ajunsă la numărul 60, tradițional ținută la Uzdin

Sâmbătă, 26 septembrie, în sala de spectacole a Căminului Cultural „Doina” din Uzdin s-au reunit soliştii vocali şi cei instrumentişti din satele noastre pentru a se prezenta la concertul Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – R. Serbia, ajuns la ediţia cu numărul 60.
În anul 2020, specific din cauza pandemiei, festivalul s-a desfășurat la scară redusă, dar cu accent pe continuitate, pe necesitatea organizării. Întâmplător sau nu, ediţia din acest an a fost asemănătoare cu cea din urmă cu şase decenii pentru că la început festivalul a fost un concurs la care au participat doar soliştii vocali şi cei instrumentişti. Diferenţa dintre concertul de la acea vreme şi cel de săptămâna trecută este că în urmă cu 60 de ani publicul a avut acces în sala de spectacole și s-a putut bucura de un concert la care au participat promotorii muzicii populare din satele cu români.


De data aceasta iubitorii de muzică populară au avut doar două posibilităţi: să urmărească programul în transmisiune directă asigurată de C.P.E. „Libertatea” sau să aştepte ca Radioteleviziunea Voivodinei, care a înregistrat concertul, să difuzeze spectacolul în emisiunile sale. Din motive bine cunoscute publicul nu a putut asista la concert. Soliştii au interpretat cântece pe care le-au mai cântat la ediţiile anterioare ale Marelui Festival. Concertul a început cu acordurile Orchestrei de Muzică Populară a Românilor din Voivodina al cărei dirijor este Roman Bugar, iar în postură de coordonator artistic s-a aflat Graţian Petrovici. Această formație a asigurat acompaniamentul pe tot parcursul concertului.
În numele Comitetului Local de Organizare, sa adresat Marius Rămianţ, preşedinte, apoi Dorel Cina, preşedintele Marelui Festival și Daniel Magdu, preşedintele Consiliului Național Român, a precizat că această ediţie s-a bucurat de sprijinul Consiliului chiar dacă festivalul se desfășoară sub o altă formă. Programul propriu-zis a reunit 22 de solişti vocali şi instrumentişi din Uzdin, Seleuş, Ovcea, Ecica, Iancaid, Torac, Alibunar, Satu Nou şi Petrovasâla.


Text și foto: Mircea Lelea