DA LI ĆE KRIZA U AUTO-INDUSTRIJI DOVESTI DO KRAHA NAJVEĆEG POSLODAVCA U ZRENJANINU?

Svi se nadaju brzom i globalnom oporavku

Situacija u kojoj su svetska ekonomija, kao i auto-industrija, pogođene aktuelnom kovid krizom, svakako će imati uticaja i na kompanije koje posluju u Srbiji. Potpuno je jasno da će doći do pada potražnje za automobilima, a Zrenjanince posebno interesuje kako će se to odraziti na proizvodnju u ovdašnjim pogonima „Drekslmajera” (Draxlmaier), koji u Zrenjaninu zapošljava više od 6.000 radnika.
– Svi smo u strahu da uskoro može doći do velikog broja otkaza radnicima koji još nisu dobili ugovor za stalno. Mnogi bračni parovi su zaposleni, mnogo je kredita i zaduženja i ukoliko se nastavi ova velika kriza u auto industriji, bojimo se da će posledice biti mnogo veće od samog kovida 19 – kažu zaposleni sa kojima smo imali priliku da razgovaramo. Šta kažu sindikati?
– Da li će i u kojoj meri doći do otpuštanja radnika, kompleksno je pitanje, jer zahvaljujući (lošem) Zakonu o radu, kompanija ima mogućnost i mehanizme da ukoliko bude potrebe, smanji broj zaposlenih koji su angažovani ugovorima na određeno, a da pritom nema nikakvu zakonsku obavezu prema tim radnicima u smislu isplate otpremnine i sličnog, jer danom stupanja u rad i potpisivanjem ugovora radnici su već obavešteni dokle će biti radno angažovani – ističe Goran Jovanov, predsednik sindikata „Sloga” u zrenjaninskom „Drekslmajeru”.

ZAPOSLENI STREPE
Kako Jovanov objašnjava, u praksi to znači da poslodavci imaju mogućnost da otpuste na hiljade radnika i nigde neće moći, u zvaničnim izveštajima i statistici, da se pronađe podatak o otpuštanju radnika za vreme i nakon vanrednog stanja.
– Zbog takvog Zakona o radu, nažalost, mi kao sindikat „Sloga” nemamo zakonskog prostora ni instrumente da delujemo i pomognemo tim ljudima, osim da se pribegne nekim rizičnijim i radikalnijim metodama borbe za prava radnika, što zahteva ipak mnogo veću svest svih o tome šta sindikati predstavljaju. Zbog čega treba da budu udruženi, da su zimnice, ogrev i pozajmice sporedne i manje bitne stvari kada je delovanje sindikata u pitanju. Osim svesti, potrebna je i hrabrost, ali i jedinstvo svih sindikata, kojeg, nažalost u našoj državi, kao i kompaniji „Drekslmajer”, nema – naglašava Jovanov.
Zaposleni u „Drekslmajeru” strepe za posao i egzistenciju.
– Korona nas je sve zatekla, i kada smo se vratili u hale, svi smo bili pomalo zbunjeni oko toga šta nas dalje čeka. Neke linije imaju veoma malo posla i/ili nemaju uopšte. Nažalost, sve informacije koje imamo su između nas radnika, po linijama, zvaničnih stavova i saopštenja nema. Ono što nas takođe brine, jeste što firma nije uzela pomoć od države, što znači da imaju prava na otpuštanje velikog broja radnika. Oseti se tenzija u pogonima svakog dana, ali šta je tu je, radimo i videćemo šta nam svaki novi dan donosi – kaže radnik čije je ime i prezime poznato readkciji.

„ĆIRKOM” SPREMNO DOČEKAO PROBLEM
O aktuelnoj krizi za naš list govorili su i privrednici koji se bave prodajom i distribucijom novih i polovnih automobila i auto delova.
Prema rečima Fjodora Ćirića, direktora prodaje vozila „Ćirkom” doo, svaka kriza, pa tako i ova, prvo udari na automobilsku industriju. Razlika je samo u tome što kod ovakve situacije apsolutno se ne može ništa predvideti jer je zahvatila sve segmente društva i industrijske grane. „Ćirkom” može da se pohvali da je spremno dočekao problem.
– Od prvog dana smo imali zaštitne rukavice, maske, dezinfekciona sredstva, svako vozilo je u servisu imalo navlaku na sedište i volan, tako da smo potencijalni rizik za klijente i naše zaposlene sveli na minimum. Poslovanje je išlo normalnim tokom dok nije uvedeno vanredno stanje. Servisni kapaciteti su bili popunjeni, raspoloživost vozila u salonu i na centralnom lageru je bila iznenađujuće dobra. Međutim, problem nastaje onog momenta kad su se klijenti povukli u svoje domove, kada su fabrike, vozila i kooperanti zatvorili svoje pogone i kad je strah ušao među ljude. Posledice po privredu će biti, po mom mišljenju, ozbiljne i pored svih pomoći koje je Vlada Republike Srbije ponudila privredi i građanstvu – smatra Fjodor Ćirić i dodaje da je dva meseca nerada suviše dugačak period da ga privreda, ali i zaposleni ne osete.

 • POKRETANJE PROIZVODNJE ZAVISI OD KLIJENATA
  Menadžment „Drekslmajer” Group Srbija prati epidemiološku situaciju u Srbiji, ali i globalno, i kada je reč o koronavirusu u skladu sa tim pravi dalje planove.
  – Virus trenutno ima ogroman negativan uticaj na globalnu ekonomiju. Dugoročne efekte u ovom trenutku je veoma teško proceniti, jer se pandemija ovih razmera nikada ranije nije dogodila. Pored zdravlja naših zaposlenih, što nam je glavni prioritet, važno nam je da ispunimo obavezu isporuke prema našim klijentima. Što se tiče ponovnog pokretanja proizvodnje, ono u potpunosti zavisi od naših klijenata. Zavisno od broja porudžbina, pozivaćemo naše zaposlene da se vrate na svoja radna mesta i započnu sa radom u skladu sa preduzetim merama zaštite zdravlja i bezbednosti – saopštila je Jasmina Krecul Reljin, zadužena za odnose sa javnošću kompanije „Dreklsmajer” u Zrenjaninu.

 

 • PROMENA PRIORITETA
  Prema pisanju novosadskog „Dnevnika”, oko 14 odsto građana je zbog pandemije odustalo od kupovine automobila, dok je dve trećine ispitanika reklo da je kupovinu odložilo.

 

 • U „TOČKU” OPTIMISTIČNI
  – Ako pitate za naša očekivanja, moramo biti optimistični. Imamo dobar brend, sa vrlo atraktivnim modelima i sa „pežoom 208” kao automobilom godine po mišljenju novinara. To su već preduslovi za uspeh, a od nas zavisi kako ćemo se izboriti sa okolnostima – kaže Vojin Obradović, direktor firme „Točak auto” DOO.

Miroslava Malbaški & Damir Petrović