MEDICINSKE SESTRE – NAŠI HEROJI U ZDRAVSTVU NA PRVOJ LINIJI ODBRANE OD KORONE

Spašavaju živote zajedno sa lekarima

Međunarodni dan sestrinstva, 12. maj, bio je ove godine drugačiji i u Zrenjaninu. Nije bilo sada već tradicionalne svečanosti u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, na kojoj su uručivane zahvalnice medicinskim sestrama za dugogodišnju posvećenost profesiji, uz prigodan kulturno-umetnički program. Međutim, ovaj dan je, pre svega, prilika za afirmaciju profesije, pogotovo nakon potvrde njene delotvornosti u vreme kada se ceo svet i dalje bori protiv pandemije. Na svu sreću, korona virus nije se „uselio” u porodicu zdravstvenih radnika u našem gradu.
O Danu sestrinstva, aktuelnoj situaciji i struci, razgovaramo sa Đurđicom Šljapić, predsednicom Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanin.

Ova godina je trebalo da bude posebna za profesiju iz jednih razloga, a ostaće zapamćena u istoriji iz savim drugih?
– Svake godine lideri ICN-a (Međunarodnog veća medicinskih sestara) proslavljaju Međunarodni dan sestrinstva, tradicionalno 12. maja na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl. Ove godine je, nakon svega sa čime se svet suočio, proslava trebala biti posebna jer je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 2020. godinu označila kao godinu sestara i babica, a ujedno je i 200. godišnjica od rođenja Florens Najtingejl. Kako bi obeležila ovu priliku, ICN je planirala akcije širom sveta tokom cele godine, a tako će biti i u našoj zemlji, kao i u Zrenjaninu.

Svake godine je i drugačiji slogan sestrinstva?
– Ovogodišnji slogan je „Sestre: glas koji se prati – vodimo svet do zdravlja”, pokazuje kako su sestre centralna tačka komunikacije u svetu zdravstva koje se menja. To je poziv koji treba da ohrabri sestre i sve ostale ljude da proslave ovaj značajan datum, a takođe i da pruže sve potrebne informacije i resurse kako bi osnažili ovu profesiju tokom godina i privukli naredene generacije da se priključe porodici sestara.

Kakava je uloga medicinskih sestara po Vašem mišljenju?
– Sestre, zato što imaju jedinstvenu ulogu i ljude prate od rođenja do smrti, moraju biti uključene u zdravstvenu politiku. Stoga je važno unapređivati sestrinstvo i zdravstvenu negu. Osnovni cilj je da pomenuti zdravstveni profesionalci budu prepoznati i još jasnije profilisani u sistemu zdravstvene zaštite, lokalnoj zajednici i medijima kao najvidljiviji i najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga i sveobuhvatne zdravstvene nege.

Ugled profesije koliko jača, toliko nekad biva i narušen. Kakav je Vaš komentar?
– Posebno je značajno podizati ugled profesije medicinskih sestara u javnosti kako bi se što više mladih odlučilo za ovaj poziv. Bez ulaganja u obrazovanje i zapošljavanje dovoljnog broja zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara, adekvatnog plaćanja i pružanja ostale podrške, postizanje globalne zdravstvene zaštite biće nedostižan cilj. I tu treba biti oprezan – da nam se biraju medicinske sestre sa najviše kredibiliteta i znanja, a ne da bude po nekom drugom „ključu”…

Zrenjanin je već bio domaćin učesnicima Kongresa glavnih medicinskih sestara. Kakvi su planovi za ovu godinu?
– Kongres će se održati u Zrenjaninu poslednje nedelje novembra. Razmatramo mogućnost da u okviru Kongresa prigodno obeležimo i Dan sestrinstva i Godinu medicinskih sestara, uručimo povelje, srebrne znake…

  • TAPŠANjE?
    Meni se lično, samo po sebi, nije svidelo tapšanje tokom vanrednog stanja. I ne treba lekari da podsećaju da smo i mi važne, mi sami treba da smo svesni toga. Sve što je nametnuto, isforsirano, nekako gubi na suštini. Lično mislim da odavanje počasti i reči hvale za medicinske sestre treba da budu u međusobnom našem uvažavanju, pa prema saradnicima (lekarima) i pacijentima… To je stil koji treba da se unapređuje tokom cele godine i radnog veka, a ne samo predhodnih mesec, dva dana.

 

  • PREKRETNICA
    ICN predsednica Anet Kenedi je rekla da će ova godina biti prekretnica za ovu profesiju: „Poklapanje dana sestrinsta i dvestogodišnjice rođenja Florens Najtingejl povećava šanse da se posle toliko godina sestrama prizna sva zasluga za dobro koje su činile godinama. Širom sveta sestre rade neumorno kako bi pružile pažnju i negu onima kojima je to potrebno, kad god i gde god da im je potrebna. Želimo da ove godine pokažemo da sestre imaju centralnu ulogu u pružanju zdravstvene nege i da je njihov doprinos globalnom zdravlju ogroman”.
    Branka Jajić

Branka Jajić