DA LI POJEDINI KLUBOVI I „ŠKOLICE” NAPLAĆUJU PAPRENE ČLANARINE IAKO KORISTE GRADSKE POVLASTICE

Budžetska kutlača slađa od projekata

Da bi se njihov mališan bavio sportom i trenirao u jednom od klubova ili „školica”, roditelji u Zrenjaninu mesečno izdvajaju od 1.000 do 3.500 dinara. Za porodicu je to osetno finansijsko opterećenje, posebno ako imaju dvoje ili više dece. No, članarina nije jedini izdatak, jer kućni budžet mora da podmiri kupovinu rekvizite i opreme, kao i troškove prevoza do hale, sale, terena, bazena…
Lokalna samouprava za sport izdvaja značajan novac: za 2016. godinu iz gradskog budžeta opredeljeno je ukupno 182,4 miliona dinara. Osim toga, mnogo klubova koristi besplatan prostor za treninge i takmičenja, ima plaćene trenere i finansijsku potporu Grada. Roditelji zato smatraju da bi klubovi (bar oni koji imaju osetnu podršku iz gradske kase) trebalo da ukinu ili bar smanje iznos članarine. Takođe ukazuju i na način uplate koji se kreće – od davanja gotovine trenerima „na ruke” (koji izdaju ili ne izdaju priznanice), pa do plaćanja na račun kluba.
Novi Zakon o sportu članarine vidi kao dopunski vid finansiranja klubova, a propisano je da iznos mesečnog izdvajanja za to ne može biti viši od jedne desetine prosečne zarade na nivou Republike Srbije. To što se u našoj sredini (na sreću) ne koristi mogućnost da članarina bude oko 4600 dinara, ne znači i da su postojeće cene sasvim opravdane i primerene zaradama.
– Roditelji treba da pročitaju statut kluba u kojem dete trenira i da se informišu o svojim pravima. Za plaćenu članarinu klub mora da im izda priznanicu. Oni, takođe, mogu da traže i izveštaj o utrošku novca – ističe Simo Salapura, generalni sekretar Sportskog saveza Zrenjanina.
Gradonačelnik Čedomir Janjić naglašava da je sport jedan od najboljih brendova Zrenjanina, a da bi tako i ostalo, Grad mora da obezbedi novac za funkcionisanje te oblasti. To se ne odnosi samo na vrhunski sport. Zbog toga je posebna pažnja posvećena školskom i rekreativnom sportu. Janjić kaže da se ulaže i u izgradnju sportskih sala u školama, gradnju novih i obnovu postojećih terena.
– Aradac, Botoš i Mihajlovo dobili su nove sportske sale, uskoro završavamo salu u Ečki, a u planu je i Stajićevo. Predviđena je izgradnje atletske staze na Gradskom stadionu, trenažnog centra za borilačke sportove i Paraolimpijskog centra, kao i staze za auto-moto sport. Od toga očekujemo i efekte koji prevazilaze sportske okvire. Međunarodna takmičenja organizovana u novoj sportskoj hali dovela su mnogo gostiju koji su tim povodima dolazili u naš grad – navodi Janjić.
Od ukupnih ulaganja za sport, 128 miliona dinara namenjeno je za funkcionisanje Javne ustanove „Sportski objekti” (od čega je za održavanje nešto manje od 100 miliona). Za porogramske aktivnosti klubova planirano je 85 miliona dinara (što je raspoređeno 131 klubu).
– Sportsku infrastrukturu Grada koristi 42 kluba. Samo jedan kolektiv plaća zakup prostora 6500 dinara, a dva kluba refundiraju polovinu troškova za režije u iznosu od 500 do 3500 dinara, ali to čine isključivo zbog specifičnosti svojih prohteva. Do sada niko nije od nas tražio dozvolu za otvaranje sportskih školica i sekcija koje se naplaćuju, niti je to definisano kao uslov – kaže Bojan Mijatov, direktor Javne ustanove „Sportski objekti”. – Jedino nam jedan klub u zajedničkom projektu uplaćuje određenu sumu, a jedna školica sporta plaća zakup za korišćenje terena. Ostali korisnici – ništa.
Sportskim kolektivima su, takođe, na raspolaganju usluge i pomoć Sportskog saveza u koji je učlanjeno 186 klubova, saveza i organizacija. Simo Salapura naglašava da u našoj sredini postoji još oko trideset sportskih kolektiva koji nisu članovi Saveza.
– Subvencionišemo vođenje knjigovodstveno-računovodstvenih poslova za više od 90 klubova, organizujemo besplatne stručne edukacije za trenere i sportiste, kao i stručno osposobljavanje za zvanje operativni trener po najpovoljnijim uslovima. Periodično omogućujemo i besplatno testiranje u Pokrajinskom Zavodu za sport i medicinu sporta, pružamo logističku i kadrovsku podršku za organizaciju velikih sportskih manifestacija. Nudimo i mogućnost besplatne informatičke obuke za sekretare klubova, promovišemo naš sport putem izdavačke delatnosti, učestvovanjem na sajmovima ili javnim manifestacijama. Klubovi mogu besplatno da koriste štampač, kompjuter, internet, telefon u skladu sa potrebama i raspoloživim sredstvima. Uz pomoć privrednika, obezbeđujemo užinu za 20 sportista – ističe Salapura.
Dodatni izvori prihoda mnoge klubove održavaju u životu i omogućuju im da se takmiče, plaćaju kotizacije, put, nabavljaju opremu. Nesumnjivo je da je ubiranje članarina način da klub dođe do potrebnog novca, ali postoje i drugačije mogućnosti koje traže više angažovanja i novi pristup vođenju klubova.
– Vođenje sportske organizacije ne može da bude hobi. Postoji 20 zakona koji se odnose na funkcionisanje klubova. Svakodnevno se susrećem sa velikom disproporcijom između kapaciteta sportske organizacije i poznavanja standarda i okvira za njeno funkcionisanje. Smatram da je neophodan aktivniji pristup i novi model funkcionisanja. To su, pre svega, dobra analiza, nuđenje dodatnih programa, apliciranje na razne konkurse… Nažalost, svi čekaju gradski novac. To nije dobar pristup, ali i za „pasivne” klubove postoji rešenje: promena rukovodstva, integracija resursa ili fuzionisanje sportskih organizacija, što može da bude održivo rešenje – kaže Salapura.
On ističe da je, po novom Zakonu, dodatni mehanizam kontrole lokalni sportski inspektor, koji će preuzeti ingerencije od pokrajinskih inspektora. On će svaku sportsku organizaciju posetiti bar dva puta godišnje. Do sada je to bilo jednom ili nijednom za četiri godine.

NA TRENING I BEZ NAPLATE
Treba reći da u Zrenjaninu postoje i sportski kolektivi koji deci nude besplatne treninge tokom čitave godine ili nekoliko meseci godišnje.
– Prema našim saznanjima, to su šahovski klubovi, Boks klub „Petrovgrad”, Veslački klub „Zreneks”, Karate klub „Zrenjanin”, kuglaški klubovi „Kristal” i „Banat”, klub „Hendi sport”, Rvački klub „Proleter”, Tekvodno klub „Zrenjanin” – kaže gradonačelnik Čedomir Janjić. – Savez za školski sport sprovodi besplatan program za učenike nižih razreda. Podaci kojima raspolaže Komisija za praćenje ispunjenosti uslova za ustupanje školskih sportskih objekata govore da je u gradskim školama 12, a u seoskim 10 sekcija besplatno.

PREGLEDI BEZ IZDATKA
– Sport ne sme da bude opterećenje za budžet porodice i zato je zdravstveni pregled za decu od 6 do 14 godina besplatan, a novina u Zakonu o sportu jeste to da su obuhvaćena i deca koja počinju da se bave sportom. Dva lekarska pregleda, koja koštaju od 700 do 12.000 dinara, besplatna su za decu od 6 do 14 godina. Želimo da vratimo one trendove, ona vremena, kada je sport bio pristupačniji – izjavio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

REZULTATI ANKETE
U anketi na portalu lista „Zrenjanin”, vezanoj za finansiranje sporta, učestvovalo je 67 posetilaca sajta. Od toga je 56,7 odsto mišljenja da Grad nedovoljno ulaže u sport, 26,9 procenata veruje da se za tu oblast izdvaja previše, dok 16,4 posto smatra da je finansiranje sasvim dovoljno.

B. MANDIĆ