DAN POLJA DOMAĆE KOMPANIJE „BIOFOR SISTEM“: Uzeto od zemlje mora se vratiti

Primenom mikrobioloških preparata na bazi zemljišnih bakterija zemlji se vraćaju materije koje su od nje vekovima uzimane, a najbolji pokazatelj je, pored povećanja prinosa i otpornosti gajenih biljaka, povećanje sadržaja humusa u zemljištu – saopšteno je danas na danu polja domaće kompanije „Biofor sistem“, održanom na imanju poljoprivrednika iz Begejaca Olivera Pauneskua.

Biofor jaca kore secerne repe

Direktor „Biofor sistem“ Bogdan Žigić i konsultant, profesor dr Vera Raičević, načelnik Katedre za ekološku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu su – za auditorijom od stotinak poljoprivrednika iz celog Banata – dali detaljnu sliku koristi koje mogu imati od proizvoda „biofor gnezdo“, „biofor aktiv“, „biofor soja“ i „biofor plug“. Primenjuju se u svim fazama razvoja kukuruza, soje, šećerne repe i suncokreta.

Biofor prof dr Vera Raicevic

Zanimljiv je podatak nezavisne institucije – Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu – da je za svega tri godine primenom proizvoda „biofor“ sadržaj humusa u izrazito osiromašenom zemljištu povećan sa 3,28 da 3,77 odsto, što je povećanje za šestinu! Poznavaocima je ovo delovalo tim uverljivije kada se zna da 40 odsto poljoprivrednog zemljišta, ili 700 hiljada hektara u Vojvodini ima manje od 4 odsto humusa, što je donja prihvatljiva vrednost, a poželjno je 6 procenata.

Proizvodi „Biofora“ primenjuju se na oko 120 hiljada hektara u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj.

M. S-n.

Biofor direktor Bogdan Zigic