„DAN RUSIJE” U ŽITIŠTU: KULTURNO-UMETNIČKI DOGĐAJPREPUN EMOCIJA

Tamburice kao balalajke
Voliš pesmu?! Zapevaj sa nama! Zaigraj nek zadrhti tlo pod nama! Prijateljstva ruku i prihvati i pruži, otvori dušu, sa nama se druži! Zdravicom, koju je na ruskom izgovorila Ana Bubalo, a na srpskom jeziku Ljubica Novak, njen autor, počela je manifestacija „Dan Rusije” u Žitištu.
U organizaciji Omladinskog centra Žitište, prošlog petka, 2. marta, u prepunoj sali Doma kulture, održano je izuzetno kulturno-umetničko veče posvećeno Rusiji. Osim domaćina, članova dramske i drugih sekcija Omladinskog centra, učestvovali su Dragan Kosović, Tamara Kuzman, Danijela Kondić i Sofija Malešević, članovi zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković”, Baletske škole „Dimitrije Parlić”, tamburaški orkestar kao i plesna grupa OŠ „Sveti Sava”, i drugi brojni izvođači.

01 20180309 zitiste dan rusije 2 (2)
Manifestaciji su prisustvovali Aleksej Morozov iz kancelarije atašea za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, dramska umetnica iz Beograda, Tanja Bošković, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, đakon Predrag Nenin, predstavnici lokalne zajednice, Društva srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva – ogranak Zrenjanin, Zrenjaninske gimnazije…
– „Dan Rusije” smo osmislili na inicijativu našeg člana, maturanta gimnazije Dragana Kosovića. On planira da studira ruski jezik. Tokom rada, shvatili smo da se i našim članovima dopadaju ruski jezik i pesme. Želimo da 2. marta tradicionalno obeležavamo događaj koji će predstaviti kulturu nekog naroda. Najveću podršku ova manifestacija dobila je od Skupštine opštine Žitište, a zahvalnost dugujemo i školi, „Sveti Sava” u Žitištu i direktorki Snežani Majkić – rekla nam je Desanka Malešević, koja je sa Sofijom Malešević i Ljubicom Budač, osnivač „Omladinskog centra Žitište”.
Uz ruske pesme, poeziju, scenske prikaze, igre i balade, vreme, ispunjeno emocijama, je brzo prošlo. Veče „ Dan Rusije” pokazalo je da banatske tamburice zvuče kao ruske balalajke…
M. Bečejac