DAN VOJSKE SRBIJE: Svečano u zrenjaninskoj kasarni

U znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanka, 23. aprila 1815. godine, danas se obeležava Dan Vojske Srbije. Drugi srpski ustanak označio je prekretnicu u formiranju moderne srpske države, a time i vojske. Tim povodom je u Kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza” u Zrenjaninu priređena skromna svečanost.

20170421 kasarna dan vojske srbije (3)Nakon intoniranja državne himne, u ime starešina i vojnika zrenjaninskog garnizona, goste je pozdravio komandant Komande za razvoj banatske brigade pukovnik Živica Ognjanov, a potom je minutom ćutanja odata počast poginulim i umrlim pripadnicima Vojske Srbije. Pukovnik Ognjanov naglasio je da su najuzvišenije vrednosti jednog naroda sloboda i čast njegove otadžbine, a da je borba za slobodu oduvek zahtevala velike žrtve i odricanja.

20170421 kasarna dan vojske srbije (2)Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Čedomir Janjić, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Dragan Ćapin, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, oficiri, podoficiri, predstavnici pravoslavne i rimokatoličke crkve, članovi porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije, kao i civilna lica.

20170421 kasarna dan vojske srbije (6)– Današnji susret je još jedna prilika da istaknemo izuzetno dobru saradnju između garnizona i Grada Zrenjanina. Između dve proslave Dana vojske, aprila prošle i ove godine godine, Zrenjanin je bio u centru aktivnosti Vojske Srbije. Svima nam je u svežem sećanju sjajna vojna parada za čiju smo organizaciju dobili sve pohvale, ali moramo pomenuti i niz drugih aktivnosti koje naš Garnizon realizuje u saradnji sa Gradom, kao što su “Otvoreni dan Garnizona”, zajedničko učešće u obeležavanju značajnih datuma iz naše istorije, akcije solidarnosti prema našim socijalno ugroženim sugrađanima, sportski susreti…Ne moram posebno naglašavati da sve to potvrđuje da građani Zrenjanina pripadnike Vojske Srbije doživljavaju kao svoje sugrađane i da su ponosni na njihovo prisustvo u našem gradu – istakao je Čedomir Janjić i dodao: – Dan Vojske Srbije je prilika da se još jednom podsetimo na slavnu herojsku prošlost svih naših vojnika i predaka koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Srbije.

20170421 kasarna dan vojske srbije (7)Čestitke pripadnicima Vojske Srbije uputili su i predsednik Republike Srbije, ministar odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a pročitane su i naredbe o unapređenjima i pohvalama. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su vokalni solista Milica Došković i Davor Doškovića, pratnja na gitari, Anastasija Vanja Romanov, učenica 6. razreda OŠ “Mladost” iz Tomaševca, koja je pročitala svoj pobednički rad na literarnom konkursu na temu “Pismo vojniku”, kao i glumci Milan Kočalović, Zvonko Gojković i Jelena Kesić. U dvorištu kasarne organizovan je tehničko – taktički zbor sa prikazom naoružanja i opreme Komande za razvoj banatske brigade, predstavljene su i prostorije Organizacacije rezervnih vojnih starešina. Potom je usledila izložba radova učenika osnovnih škola koji su učestvovali na literarnom i likovnom konkursu “Vojnik VS – Moj vojnik”. Prva tri mesta iz obe kategorije nagrađena su prigodnim nagradama.

Opširnije u štampanom izdanju

I.Isakov
Foto: Z. Dedić

20170421 kasarna dan vojske srbije (1) 20170421 kasarna dan vojske srbije (5)