KONCERTNO VEČE U ZRENJANINSKOM MUZEJU: Ruske note za obnovu biste Slobodana Bursaća

Veče najlepših ruskih i srpskih solo pesama i arija” naziv je koncerta koji će biti održan u Salonu narodnog muzteja Zrenjanin, u sredu, 26. aprila, u 19 časova. Ulaznica je dobrovoljni prilog posetilaca za obnovu biste dirigenta mr Slobodana Bursaća, u Aleji velikana na Karađorđevom trgu.

Na programu je petnaest numera, srpskih i ruskih kompozitora koje će izvesti Nebojša Babić – Narodno pozorište u Beogradu i Vasa Stajkić – Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, uz korepeticiju dirigenta Aleksandra Kojića SNP. Gost večeri Srpski hor „Sveti Serafim Sarovski”.

Mr Slobodan Bursać je bio dirigent Hora Omladinskog muzičkog društva „Josif Marinković” pečat razvoju i rezultatima Omladinskog mešovitog hora Muzičkog društva „Josif Marinković“ osvojio Nagradu „Hor sveta“ u Langolenu u Velikoj Britaniji, 1987. godine.

U Zrenjaninu je krajem prošle godine pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za obnovu biste Slobodana Bursaća koja je 2008. godine ukradena iz Aleje velikana. Inicijatori su Horski festival „Slobodan Bursać”, KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina, a priključili su se i „IP media 023“, Rotary kluba Zrenjanin, CEKOM, Narodni muzej Zrenjanin, Zrenjaninska filharmonija i Hor „Sveti Serafim Sarovski”. Namera je da spomen oploča bude obnovljena do 1. juna, kada se obeležava godišnjica smrti slavnog dirigenta.

Program koncertne večeri:

J. Gotovac “Na noćištu” – Vasa Stajkić

D. Gostuški “Smiješno čudo” – Nebojša Babić

G. Sviridov “Bogorodica u gradu” – Vasa Stajkić

D. Golemović “Jesenji rastanak” – Nebojša Babić

P.I. Čajkovski “Serenada Don Juana” – Vasa Stajkić

J. Gotovac “Snaha bana Milonjica” – Nebojša Babić

Gosti večeri: Srpski hor „Sv. Serafim Sarovski”

P.I. Čajkovski „Moj genij, moj angel, moj drug” – Vasa Stajkić

P.I. Čajkovski „Blagaslavljaju va ljesa” – Nebojša Babić

P.I. Čajkovski „Ja vas ljublju” arija Jeleckog iz opere “Pikova dama” – Vasa Stajkić

P.I. Čajkovski Ariozo Tomskog iz opera „Pikova dama” – Nebojša Babić

Ej uhnjem” Ruska narodna pesma – Vasa Stajkić, Nebojša Babić, Hor.

B. Jajić

KONCERT 2 Aleksandar Kojic KONCERT 3 Vasa Stajkic KONCERT 4 KONCERT Nebojsa Babic