DANAS U BOTOŠU: Ministar Antić pustio u rad elektranu na biogas

Pogon za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa na bazi biomase, koji je u Botošu sagradila lokalna firma „Bioelektra”, danas je svečano pustio u rad Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. Ova elektrana u prvoj fazi vredna oko 2,5 miliona evra prepoznata je kao izuzetno značajan poduhvat i koristi bespovratnu subvenciju holandske vlade od 688.000 evra. Postrojenje je dobilo i podršku od 275 hiljada dolara u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike. 

_mg_7123 _mg_7111

Zvaničnom puštanju u rad elektrane „Bioelekta” u Botošu prisustvovali su i njegova ekselencija Hendrik (Henk) G.C. van den Dool, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, Martine Klavert, predstavnik holanske kompanije za bioenergetske instalacije „HoSt”, kao i Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora „Erste Banke” iz Novog Sada, koja je takođe finansijski podržala ovaj poduhvat. Njen osnivač i direktor, magistar Branislav Pomoriški, u ime botoške „Bioelektre” dodelio je zahvalnice svima koji su pomogli gradnju elektrane na biogas i koji razumeju ogroman značaj energije iz obnovljih izvora za energentsku budućnost Srbije. 

_mg_6908 _mg_7006 _mg_7053 _mg_7096

Kapacitet elektrane u Botošu sada iznosi 600 kilovata na sat, a predviđeno je da nakon treće i poslednje faze on bude 1,8 megavata. Sekundarni proizvodi ovog postrojenje biće toplotna energija i visokokvalitetna funkcija. To je razlog da Branislav Pomoriški и njegovi saradnici u Botošu planiraju plasteničku proizvodnju ranog povrća. 

_mg_6879 _mg_6863

Z.D.