„DANI MILUTINA MILANKOVIĆA“ U ZRENjANINU: Filmski zapis o liku i delu proslavljenog naučnika

„Milutin Milanković – neispričana priča“, film snimljen 2009. godine, premijerno je prikazan u ponedeljak, 5. decembra, u bioskopu „CineStar“ u „Aviv parku“ u Zrenjaninu. Filmska premijera je održana u okviru manifestacije „Dani Milutina Milankovića“, koja je posvećena  jednom od najvećih srpskih naučnika, i potrajaće do 11. decembra.

Prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ Dragica Radosav, pokrajinski poslanik Darko Bađok, direktor „CineStar“-a za Srbiju Zoran Savić, predstavnici „Aviv parka“, članovi Udruženja „Milutin Milanković”. Publici je predstavljen dečak koji igra Milankovića u detinjstvu.
Prema rečima predsednika Društva „Milutin Milanković“ Slavka Maksimovića, čije je sedište u Beogradu, cilj manifestacije je da se javnosti, a posebno deci, približe naučna misao, lik i delo velikana srpske i svetske nauke, prvog Srbina doktora tehničkih nauka.
– Milutin Milanković je jedan od tri velikana srpske nauke, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina – podseća Maksimović. – Za Milankovića, međutim, šira javnost dosta dugo nije znala i zato smo osnovali udruženje kako bismo popularisali njegov lik i delo. To smo uradili pisanjem knjiga, izradom video materijala, organizovanjem izložbi i popularnih predavanja.
Prema rečima Maksimovića, Zrenjanin je grad koji je, posle Beograda, najviše pažnje posvetio našem proslavljenom naučniku.
– Kod vas ima mnogo poštovalaca Milankovićevog lika i dela, postoji i Astronomsko društvo „Milutin Milanković“, zatim Društvo fizičara, Udruženje nastavnika prirodnih nauka… Zato nije bilo dileme kada smo se opredeljivali gde ćemo organizovati premijeru filma – objašnjava Maksimović.
Uskoro će ovaj film biti prikazan i u Dalju, rodnom mestu  Milutina Milankovića.
Kako kaže Zoran Savić, ideja da ovaj film bude prikazan u okviru manifestacije „Dani Milutina Milankovića“ potekla je od „Aviv parka“.
– Sa „Aviv parkom“ imamo odličnu saradnju – rekao je Savić. – Svidela nam se ideja da jedan film prvo prikažemo u Zrenjaninu, a ne u Beogradu ili u Novom Sadu. A želja nam je i da se odužimo jednom velikom naučniku, kao i da u poplavi loših vesti ohrabrimo đake i da im pokažemo da se i u teškim vremenima može postati veliki naučnik, kao što je to bio slučaj sa Milutinom Milankovićem.
Film će videti 400 đaka iz zrenjaninskih škola.
– Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Gradom Zrenjaninom, kao i biskopom „CineStar“, Zrenjaninci imaju mogućnost da vide ovo vredno filmsko ostvarenje – kaže Nataša Maksimović, zadužena za odnose sa javnošću.
Kako ističe pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, Grad Zrenjanin podržava ovakve projekte i nastaviće saradnju sa Udruženjem „Milutin Milanković“.
U holu bioskopa je otvorena i izložba posvećena velikanu.
„Milutin Milanković-neispričana priča“ je, kako kaže novinar Mihajlo Kovač, jedan od aktera, da mlade upoznaju sa njegovim doprinosima nauci i vrhunskim otkrićima, kao i da saznaju čime se to njegova dela opiru zaboravu i zašto se, kako vreme prolazi, o njemu sve više govori u javnosti.
B. Jajić

aviv-0016foto-njegovic-drndak-jovan aviv-0015foto-njegovic-drndak-jovan aviv-0014foto-njegovic-drndak-jovan

aviv-0005foto-njegovic-drndak-jovan aviv-0001foto-njegovic-drndak-jovan aviv-0030foto-njegovic-drndak-jovan aviv-0024foto-njegovic-drndak-jovan

B.J. 

Foto: Jovan Njegović Drndak