„DANI POVERENIKA“ U ZRENJANINU: Obuka o ostvarivanju prava iz nadležnosti Poverenika

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovao je juče i danas dvodnevni skup o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i pravu na zaštitu podataka o ličnosti, kao i o obavezama koje proizilaze iz zakona koji regulišu ovu oblast. Učestvovali su predstavnici zrenjaninskih preduzeća, ustanova, civilnog sektora, medija i organizacija, koji su razgovarali sa saradnicima poverenika i sa drugim eminentim stručnjacima, predočivši svoja iskustva po pitanju poštovanja ovih prava.

DSC_0239

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja usvojen je 2004. godine, a za prvog poverenika tada izabran je Rodoljub Šabić. Ovo je zakon koji je ostavio najviše traga od svih zakona koji su doneti od 2000. godine, istakao je na skupu Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“, dodavši da je značajan i njegov antikorupcijski aspekt. Tako su pre 2004. godine državnim institucijama upućivane molbe za informacije, a od diskrecije tih organa zavisilo je hoće li informacije pružiti ili ne. Kako je Nenadić naveo, korupciju stvaraju monopol i diskrecija, uz odsustvo odgovornosti.

dani poverenika 4

Pravo o zaštiti podataka o ličnosti jedno je od osnovnih ljudskih prava zagarantovano Ustavom, a od 2009. godine i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ko sve sakuplja lične podatke, gde ih i kako pohranjuje i za koju svrhu – neka su od ključnih pitanja koja se tiču poštovanja ovog prava. Nadzor nad zaštitom podataka o ličnosti obavljaju inspektori Poverenika, a oni su na skupu naveli neke od primera kršenja ovog prava. Tako je, na primer, problematično zadržavanje ličnih karata građana na ulazu u neke ustanove, što se i dalje praktikuje, a isto tako loše je i isticanje spiska primalaca socijalne pomoći na zidu zgrade Centra za socijalni rad, sa čime su se takođe jednom susreli inspektori Poverenika. Takođe su naveli da nadzor često vrše nad policijom zbog toga što se neretko dešava da „cure“ lični podaci iz istraga. Svoja iskustva na skupu iznosili su i predstavnici zrenjaninskih ustanova, koji su objašnjavali kako su obezbeđene evedencije sa podacima građanima koje vode.

Skup je održan u okviru projekta koji Poverenik realizuje uz podršku Kraljevine Norveške. Tokom 2018. godine biće organizovano pet dvodnevnih obuka o ostvarivanju prava iz nadležnosti Poverenika u pet različitih gradova Srbije.

M.M.

Foto: J. Nj. Drndak