DANI UROŠA PREDIĆA U ORLOVATU: Otkrivena bista slikara

Ispred istoimene osnovne škole u Orlovatu, u četvrtak, 7. decembra, svečano je otkrivena bista, poprsje velikog srpskog slikara Uroša Predića, rad akademskog vajara Velimira Karavelića.

– U nastavničkoj praksi tumačio sam dela ovog slikara učenicima, a kasnije i studentima, organizovao ekskurzije i podsticao ih da se sretnu sa originalnim slikama koje je radio ovaj slikar – rekao je Karavelić, objašnjavajući kako i zašto se odlučio da izvaja lik velikog umetnika, rodom Orlovaćanina.

06 (1)

Bistu Uroša Predića svečano je otkrio prof. dr Stevan Prohaska jedan od najzaslužnijih što se u Orlovatu održava manifestacija posvećena Urošu Prediću.

– Orlovaćani se ovako odužuju najvećem svom sugrađaninu. Ova mladost koja je danas došla i od koje očekujem da nastavi negovanje tradicije Uroša Predića u Orlovatu za mene je najvažnija impresija – rekao je, pored ostalog, prof. dr Stevan Prohaska.

04 (1)

Posle otkrivanja biste, u OŠ „Uroš Predić“ upriličena je prigodna svečanost, uz nastup članova školskih hora i članova folklorne sekcije. Prisutnima se obratio i pomoćnik gradonačelnika za oblast lokalnog društveno-ekonomskog razvoja i predsednik Odbora Dana Uroša Predića, Duško Radišić. Prenoseći pozdrave predsednika Vlade Pokrajine Igora Mirovića, Radišić je poželeo da se godišnjica rođenja Predića i u budućnosti obeležava dostojanstveno i časno.

08

Manifestacija “Dani Uroša Predića 2017“ završena je opelom i polaganjem cveća na grob Uroša Predića na seoskom groblju.

А.К.

 12