PROŠLO JE 160 GODINA OD ROĐENJA UROŠA PREDIĆA: Legat obogaćen – od Orlovata, do Beča

Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? “ – naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba je postavljena povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića a autorka je Olivera Skoko, istoričarka umetnosti, viša kustoskinja zrenjaninskog Muzeja.

DSC_0254_resize

– Ova izložba je pokušaj da Narodni muzej Zrenjanin još jednom ukaže ne samo na veličinu njegovog značaja, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada, a kroz legat koji ovu ustanovu čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je reč o životu Uroša Predića – rekla je Olivera Skoko i dodala: – Namera je da se ovaj važan jubilej obeleži adekvatnom postavkom i katalogom koji bi podsetili na značaj ličnosti i umetnosti Uroša Predića.

DSC_0266_resize

Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. godine, u zrenjaninski Narodni muzej stigao je gotovo celokupan inventar beogradskog ateljea Uroša Predića.

– To je poslužilo kao osnov za ovu izložbu koju čine 32 rada Uroša Predića – slike, crteži, studije, kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika – podseća Olivera Skoko, dodavši: – Izloženi su i lični predmeti, nameštaj, fotografije, posetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi.

Život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazani su u tematskim segmenatima, od školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, sve do povratka u zavičaj i do preseljenja u Beograd gde je preminuo 1953. godine.

Istaknut je Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i posebno sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, kao i naučnikom Mihajlom Pupinom sa kojim je prijatelj još još od najranijih školskih dana i čiji je crtež iz mladosti takođe izložen. Tu je dečji crtež Uroša Predića, kao i njegova nedovršena slika, koju je radio pred odlazak iz života, „Kamenovanje Svetog Stefana“. Prvi put posetioci mogu da vide i crteže po kojima je Predić radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

Poseban deo izložbe posvećen je odnosu Predića i Zrenjanina.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kompanija „Gomeks”. Na otvaranju izložbe je govorio i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani Uroša Predića”.

DSC_0356_resize

Otvaranje su uveličali Mešoviti hor Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo banatski” koji je otpevao rukoveti Stevana Mokranjca i mladi glumac Nebojša Balaž u ulozi Uroša Predića.

B. Jajić

J. Njegović Drndak

DSC_0136_resize

DSC_0058_resize