DANILO BJELICA, TRENER I FUDBALSKI INSTRUKTOR

Prepoznaje talente i reprezentativce

Još dok je vodio podmladak zrenjaninskog Proletera, Danilo Bjelica je važio za trenera koji odlično radi sa mladim generacijama. Potom je 10 godina u FK Banat bio trener omladinaca koje je uveo u Omladinsku ligu Srbije gde su nastupali sedam godina. Danas je popularni Dane koordinator svih selekcija u Fudbalskom klubu Sporto 023, a 12 godina je instruktor u Fudbalskom savezu Srbije.
– Fudbal je moja velika ljubav. Počeo sam u Zadrugaru, a igrao sam u budvanskom Mogrenu, Novom Pazaru, pa u BiH i na Islandu. Po završetku igračke karijere krenuo sam da radim sa mladim igračima, video sam koliko ima prostora da oni napreduju, pa se trudim da im prenesem svoje znanje i iskustvo – kaže Danilo Bjelica koji je stvorio nekolicinu mladih fudbalskih reprezentativaca (Čavrić, Balaž, Knežević, Bojat, Mirčetić, Radosav).
Bjelica se stalno usavršava kao trener. Diplomirao je na UEFA akademiji za mlađe kategorije, tu diplomu ima jedini u Vojvodini, a u Srbiji ih ima 17 trenera. Nosilac je UEFA ELITE YUOTH licence, predavač je i mentor trenerima koji polažu za UEFA B licencu.
– U FK Sporto imamo veoma talentovane selekcije – od 2004. pa do 2012. godište, kao i stručne trenere. Radimo u odličnim uslovima, dobro smo organizovani, sarađujemo sa FK Mladost iz Lukićeva, pa naše najstarije generacije nastupaju u Pionirskoj ligi Vojvodine. Oni mlađi se takmiče u SOS ligi budućih šampiona. Organizovali smo dva velika međunarodna turnira koji su održani tokom Dana piva. Zovu nas klubovi iz cele Srbije, Mađarske, Rumunije, BiH, Slovenije, jer žele da igraju sa nama. Rado odlazimo kod njih, a volimo i da ugostimo naše fudbalske prijatelje – ističe naš sagovornik.
Bjelica je nedavno kao v. d. selektora vodio žensku A reprezentaciju koja se na kvalifikacionom meču u Španiji borila za odlazak na prvenstvo sveta. Srbija je izgubila (0:3), ali je stekla veliko iskustvo. On naglašava da je bio zadivljen publikom, igrom i ambijentom u Španiji. Srbija neće učestvovati na svetskom prvenstvu 2019. godine, ali vrsni trener smatra da naša reprezentacija krupnim koracima grabi napred i veruje da će se uskoro naći među najboljim selekcijama Evrope.

Ž. CVETIĆ

U društvu velikana: Danilo Bjelica sa Dejanom Stankovićem