ZRENJANINKA SANDRA NOVAKOVIĆ VODI NAS U SVOJ SVET „SLATKIH ČAROLIJA”

Medenjak kao suvenir za radost i sreću

 • Planiram da otvorim radionicu. Prijavila sam se u ovdašnjoj filijali za zapošljavanje, uradila biznis plan… Želim i da dobijem sertifikat „Otvorena šaka” koji se dodeljuje za stare zanate i stare proizvode – kaže Sandra

Nova godina je za nama, ali stižu novi praznici. A sa njima i pitanje: šta pokloniti, a da taj dar ne bude nešto „već viđeno”, a da ima i neku simboliku. I da poklon bude od srca…
Zrenjaninka Sandra Novaković pravi medenjake – kao suvenire. Pravi ih sa mnogo ljubavi, tako da i medeni kolačići mogu da budu dar od srca. Oni su ukrašeni, i tu do izražaja dolazi Sandrino umeće i mašta. Jer, za medenjake postoje modle različitih oblika, a potom se komadu ispečenog testa, koje se takođe mesi s ljubavlju, daje ona prava nota – da li je to banatska kućica sa đermom, mak, suncokret, bulka, smajli, ili prigodne ilustracije za razne praznike – svejedno. Svaki od njih je poseban i ne postoje dva ista. Jer, upravo u tom ukrašavanju je onaj majstorski, umetnički rad. Banat u srcu.
MEDENI KOLAČIĆI
Sandra je članica Udruženja žena „Zeleno polje”, Asocijacije za razvoj „Bagljaš”, beogradskog Udruženja „Čarobni prsti”. Često za manifestacije pripremi medenjake, ali i štrudle sa makom ili slatki hleb sa sušenim voćem. Uvek je spremna da umesi nešto novo – recimo mali kuglof sa makom…
Po zanimanju je krojačica i, kao što je uvek nastojala da model koji šije bude „po meri”, tako se trudi i da i njene slatke čarolije budu takve, a prvi savetnici i kritičari su suprug Bojan i kćerke, osmogodišnja Isidora i jedanaestogodišnja Marija.
Za Novu godinu, Sandra je najlepše želje uputila najdražima, ali i sebi.
– Planiram da otvorim radionicu. Prijavila sam se u ovdašnjoj filijali za zapošljavanje, uradila biznis plan… Želim i da dobijem sertifikat „Otvorena šaka” koji se dodeljuje za stare zanate i stare proizvode. A medenjaci jesu tradicionalni kolač, poznat na ovim prostorima, ponovo rado viđen na trpezi, sa ili bez bele glazure koja se pravi od belanaca, šećera u prahu i limuna – kako ko već voli. Mogu da se ukrašavaju poput ovih keksića koje pripremam kao suvenire. Eto, to je moja želja i verujem da će mi se ispuniti – veli Sandra.
Recept po kome priprema medenjake je tajna. Ali kaže da je jako važno da med bude kvalitetan. Koristi isključivo onaj od bagrema. Tu su i začini – osim cimeta, postoji i posebna mešavina. Za pripremu testa je važno da prostorija bude hladna, čak je i dobro da ostane preko noći u frižideru. Sledi razvijanje testa i vađenje različitih oblika modlama. Potom se peče…
GDE POČINJE ČAROLIJA
Testo se peče na 180 stepeni, a prostorija se ispuni predivnim mirisom slatkih kolačića. I kada dobiju svoju pravu boju, pleh se vadi iz rerne. Tu se čarolija nastavlja ali… Potrebno je vreme. I strpljenje. Počinje ukrašavanje prehrambenim bojama, glazurama, kraljevskim. Svaki sloj mora sa se dobro osuši, da bi se naneo sledeći. Sandra sa mnogo ljubavi ukrašava medenjak u obliku Deda Mraza. Sve je tu. Kapa, brada, odelo, oči, osmeh… Potrebna su bar dva dana da bi svaki medeni kolačić dobio svoj izgled.
– U glazuru ubacujem prehrambene boje i to stavljam u ove kesice, kao fišeke, sa rupicom, i tako nanosim potrebnu boju. Zapravo, kao da slikam kolačić. Zato je svaki različiti. Isti je oblik, ali ne i dekoracija. Radim s ljubavlju, pažljivo. Ako nisam zadovoljna – ima ko voli da pojede takav medenjak, što se po meni vidi – smeje se Sandra.
Medenjaci kao suveniri sve češće se poklanjaju gostima na svadbama – obično su u obliku srca, sa imenima mladenaca. Ili prilikom drugih porodičnih svečanosti, od rođenja, do punoletstva.
Da pravi kolače, Sandra je volela još kao devojčica. Sada joj je to hobi. Ali, volela bi da uskoro to postane njen posao. Posao koji će raditi s uživanjem. Medenjake pravi s dušom, prosto se zanese i ne vidi koliko je sati prošlo…
VRAĆAJU U DETINJSTVO
– Kao da sam u nekom drugom svetu. Nove ideje stalno nadolaze. Zapravo, medenjaci me uvek vraćaju u detinjstvo. Mama ih je stavljala u kutije ili tegle i mogli su dugo da stoje. Samo, baš nisu imali šansu da dugo traju jer smo ih mi, deca, uzimali nekada i krišom… I štrudle su iz mog detinjstva, zato ih rado pravim, a na takmičenjima kao članica udruženja osvajala sam i nagrade – ponosna je Sandra.
U Zrenjaninu, učestvovala je na manifestacijama „Banatska bajka”, „Banatska priča”, a ove godine, na „Banatskim vrednim rukama”, Sandra je imala radionicu za male posetioce i učila ih je kako se prave i ukrašavaju medenjaci. Zaista je bilo zanimljivo videti devojčice koje su svojski prionule na posao i ukrašavale već ispečene kolačiće koje su, potom, mogle ili da ponesu za uspomenu ili da ih – pojedu.
Medenjaci su i deo mog detinjstva. Doduše, oni obični, sa ili bez glazure. Probala sam i slatki hleb sa suvim voćem. Sandra ga je zaista maestralno napravila, kao i štrudle sa makom i mali kuglof. Prava slatka čarolija
Ovih decembarskih dana, Sandra priprema novogodišnje medenjake. Na nekima od njih je i godina – 2019. Šta će nam doneti nova godina? Teško pitanje u kome je sadržano toliko želja i nada. Ali, uz medenjake, sigurno je, bar, da će biti – slatka.

MILENA BEČEJAC

 • MEDENI KOLAČI, MEDENJACI
  Na internetu, naravno, pronalazimo tekstove o medenjacima i njihovom postanku. Recimo, još u vreme starog Egipta postojala je tradicija pravljenja kolača od meda. Med je bio jedini zaslađivač koji su imali. Pravljeni od testa bez kvasca i bili su relativno tvrdi. Smatra se da su se i u to vreme koristili drveni kalupi da bi lepše izgledali. Za lepši ukus, već prema receptu, dodavani su cimet, đumbir, muškatni oraščić…
  Tradicija pravljenja takvih kolača se širila prema Evropi iz dva različita pravca, saznajemo uz pomoć naprednih tehnologija o ovom tradicionalnom kolaču. Jedan pravac je iz Egipta išao preko Grčke i Rima. Drugi, malo kasnije u istoriji jeste pravac krstaških ratova, tačnije povratnika iz tih pohoda. Kaluđerima se pripisuje zasluga za donošenje recepata za medenjake u Evropu.
 • RECEPT JE TAJNA
  Osnova za testo: kilogram brašna, 400 gr šećera, 300 gr meda, 4 jaja, 200 gr margarina, 2 kafene kašičice sode bikarbone, 2 kašike mešavina za medenjake (cimet, karanfilić-mleveni, anis, morski orah), 2 kafene kašičice đumbira u prahu. Ukoliko se želi tamnije testo, treba dodati dve kašike kakaa. Sandra je prošle godine podelila recept sa čitaocima našeg lista.
  Ostalo neka bude tajna.
 • SOVICE U TEGLI
  Sandrina mašta nema kraja. Na medenjacima – Banat kao na dlanu. I, verovali ili ne, čuveni most na suvom. Tu su i likovi junaka crtanih filmova, princeze sa krunicama. Zapravo, sve što zamislite, Sandra uradi. Zanimljivi su medenjaci spakovani u lepo ukrašenu teglu. Sladak suvenir – kolačiće pojedete, a ostane vam dekorativna tegla.