DAR GRADA POLJOPRIVREDNOJ STRUČNOJ SLUŽBI: Za bržu i precizniju analizu zemljišta

Savremeni elektronski uzređaj – spektrofotometar, za analizu mineralnog sastava zamljišta, vredan 475 hiljada dinara uručen je danas jedinici Poljoprivredne stručne službe (PSS) u Zrenjnaninu.

Uređaj funkcioniše u vidljivom i ultraljubičastvom delu spektra, a za početak će biti korišten za određivanje sadržaja fosfora u zemljištu, sa ciljem da se poljoprivrednicima daju preciznija uputstva u tome kako prihraniti određenu kulturu.

– Zajedno sa ljudima iz struke procenili smo da je ova kupovina, inače finansirana iz gradskog budžeta, u ovom momentu najvažnija – kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i dodaje da agrarni budžet ove godine iznosi 200 miliona dinara. Iz ovih sredstava biće krajem ove ili početkom naredne godine, još nabavki za PSS.

Na donaciji су се zahvalili direktorka PSS inž. Kristina Salapura i rukovodilac laboratrije mr Ankica Savin, koja je saoštila da je novi uređaj – proizvod švajcarske kompanije CH Dinamiks – zamenio stari iz 60-tih godina. Uređaj je osposobljen za znatno veći broj analiza zemljišta za kratko vreme, sa računarski integrisanim načinom obrade i slanje rezultata elektronskim putem.
M. S-n.

1 PSS (2)