DARKO BJELOGLAV, DIREKTOR KOMPANIJE „BB TREJD” AD

Poštovanje kupaca, ali i zaposlenih

Među privrednicima koji su krajem prošle godine dobili nagradu Privredne komore našeg okruga je i Darko Bjeloglav, direktor kompanije „BB trejd” AD iz Žitišta. U sklopu preduzeća je trgovinski lanac „PerSu” koji ima više od 140 prodavnica u Vojvodini i zapošljava blizu 1.000 radnika u 80 mesta u Pokrajini. Darko Bjeloglav za „Zrenjanin” govori o protekloj poslovnoj godini i planovima za ovu.

Koje su aktivnosti obeležile vaš rad u prošloj godini?
– U prethodnim godinama bili smo angažovani u pospešivanju razvoja lokalne i privrede našeg regiona. Suština projekta „Naši smo” je intenzivnija saradnja između lokalnih malih i mikro preduzeća i BB trejda. Pod sloganom „Naše nama vredno”, podstičemo razvoj zajednice, a kupcima nudimo sveže, zdrave i proverene proizvode iz našeg kraja. Istakao bih i podršku organizaciji regionalnih sajmova među kojima je jedan od najvažnijih ZR BIZNET koji ima za cilj umrežavanje regionalnih privrednih subjekata i jačanje lokalne i regionalne privrede. Pokretači smo brojnih inicijativa u trgovini, počev od ukidanja rada nedeljom, pa do povećanja minimalnih zarada. Pokušavamo da poboljšamo imidž domaće trgovine, ali i da povećamo zadovoljstvo zaposlenih. Kada neko prepozna značaj naših aktivnosti i to još i nagradi, onda to mnogo znači jer potvrđuje da su naše akcije dobro osmišljene i korisne.

Kako ocenjujete poslovanje Komapnije u 2019. godini? Da li ste ispunili ono što ste planirali?
– Prethodna godina je za „PerSu” bila karakteristična po tome što smo dosta ulagali u modernizaciju maloprodajne mreže. Mnogo smo uradili i po pitanju edukacije zaposlenih sa željom da podignemo motivaciju i kompetencije. Prošla godina bila je uspešna, ostvarili smo poslovni prihod od oko 8,6 milijardi dinara, uz rast prometa u maloprodaji od 13 odsto, od čega je organski rast bio oko osam odsto. Povećali smo i produktivnost rada uz uvećanje broja zaposlenih za šest odsto. Fond zarada u 2019. godini je povećan za 15 odsto i iznosio je više od 650 miliona dinara. U budžet Srbije smo, po osnovu PDV-a, poreza i doprinosa uplatili 425 miliona, a za lokalne poreze i takse još 35 miliona dinara.

Koji su planovi za ovu godinu?
– Predvideli smo rast prihoda od 18 odsto kroz postojeću maloprodajnu mrežu, kao i kroz njeno širenje. U narednom periodu moramo ulagati i u logističko distributivne kapacitete. Planiramo dalje unapređenje znanja i kompetencija naših zaposlenih, kao i da ih motivišemo što kroz povećanje zarada, koje smo od januara uvećali za dodatnih 14 odsto prosečno, što kroz druge aktivnosti. Kupcima planiramo da pružimo dodatne usluge i pogodnosti prilikom kupovine kako bismo nagradili lojalnost postojećih, a novim kupcima postali destinacija i prvi izbor za svakodnevne kupovine. U skladu sa našom vizijom, nastavićemo i društveno-odgovorno poslovanje, vraćajući deo zarade zajednici u kojoj poslujemo i trudeći se da poboljšamo kvalitet života u njima.

Kako ostati konkurentan u vreme kada se otvara sve više megamarketa?
– Naši kupci su naše komšije koji veruju da im nudimo sveže, ukusne i proverene proizvode domaćih proizvođača i vraćaju nam se zbog dobre usluge i prijatnog ambijenta. Kvalitet i korektne cene garantuju zadovoljstvo potrošača, profitabilnost i sigurnu budućnost naše kompanije. Sa druge strane, potrošači znaju da uvek mogu da nam prenesu utiske, primedbe, pohvale, ali i predloge za poboljšanje usluga. I našu spremnost da ih saslušamo znaju da cene. Jer, u današnje vreme uvek morate da budete aktuelni, spremni da brzo reagujete, da unosite inovacije.
Konkurencija je velika, to je dobro jer nas i gura napred, da budemo što bolji baš zbog kupaca. Mesečno se u našim marketima realizuje blizu dva miliona kupovina, kroz prodavnice prođe mnogo zadovoljnih potrošača, što dokazuje da smo sposobni da ispunimo njihova očekivanja. U narednom periodu moramo da se potrudimo da naši potrošači dobiju i više od očekivanog. Kada to uspemo, onda ćemo sigurno trajati još dugo.

  • POMOĆ ZA BEBE
    – Ponosi smo i na činjenicu da smo u prethodnoj godini imali više porodilja, trenutno njih 80 neguju svoju decu. Svakom novorođenom mališanu darujemo novčanu stimulaciju od 30.000 dinara, kao i poklon paket, u znak podrške svim novim roditeljima u „PerSu” porodici. Uspešno smo realizovali tradicionalnu humanitarnu akciju „Topli dinar”- Pomogli smo da se ugreje 110 socijalno ugroženih porodica, a od sredstava koja smo izdvajali kroz prodaju plastičnih kesa, u sklopu udruženja DTL, donirali smo novi respirator Institutu za majku i dete – ističe Bjeloglav.

Ž. Mišić