DECENIJA RADA PROGNOZNO-IZVEŠTAJNE SLUŽBE ZAŠTITE BILJA

Dragoceni saveti zaštitara

Služba prati stanje i stepen ugroženosti 34 biljne vrste od bolesti i štetnih insekata, saopštila je Snežana Parađenović

Zrenjaninska Prognoznoizveštajna služba zaštite bilja, koja je formacijski deo Poljoprivredne stručne službe Vojvodine, osnovana je 2010. godine i najaktivnija je i najuspešnija među 12 područnih jedinica u Pokrajini.
Tokom prošle godine, na osnovu podataka sa terena, zrenjaninski zaštitari izadali su preko internet sajta www.pisvopjvodina.com i putem SMS poruka poljoprivrednicima 146 preporuka i 68 priloga koji govore o pojavi štetnih insekata – prenosilaca biljnih bolesti. Informacije i saveti na duži niz godina mogu se dobiti i na RTV Vojvodina u emisiji „Zelena prognoza”.
Ovo je na nedavno održanom, dobro posećenom, stručnom skupu posvećenom lanjskim iskustvima na zaštiti 34 biljne vrste i aktuelnom stanju pšenice i ječma saopštila diplomirani inženjer zaštite bilja Snežana Parađenović. Ona vodi ove poslove pri Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu sa koleginicama Kristinom Nikić i Svetlanom Dostanić.
– Uskoro će biti deset godina od početka rada Prognozno-izveštajne službe u Vojvodini. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su ovu inovaciju ratari, povrtari i voćari odmah dobro prihvatili. Prognozno-izveštajna služba Zrenjanin prati stanje i sepen ugroženosti 34 biljne vrste od bolesti i štetnih insekata. Radi se o sedam ratarskih i po 20 vrsta voća i povrća. Rad je baziran na podacima iz sedam meteoroloških stanica – uskoro stiže još deset – i složenom, računarski podržanom matematičkom modelu, koji je uz pomoć saradnika razvila rukovodilac Službe u Novom Sadu dr Dragica Janković. Uz preporuke i priloge dajemo i praktične savete šta učiniti, a to podrazumeva oblazak potencijalno ugroženih površina i primenu zaštitnih sredstava – naglasila je Snežana Parađenović.
Sastanku, održanom sredinom decembra prošle godine, osim stručnjaka iz proizvodne prakse, prisustvovao je i veći broj povrtara.
Najaktuelnije obaveštenje (izdato krajem novembra) tiče se prisustva linsih vaši, rđe, sive pegavosti lista i pepelnice na pšenici. Na sajatu Službe mogu se videti podaci o lokalitetima Lukićevo, „Zlatica” i Mihajlovo, kao i procenat zahvaćenih biljaka. Razume se, tu je i savet šta preduzeti.
Nešto ranije, u oktobru, izvešeteno je o pojavi braon-mramoraste stenice na paradajzu, u plastenicima na području Mužlje i Mihajlova. Tu je i informacija o stanju uskladištenog kukuruza u klipu, prikupljena na 20 lokacija širom srednjeg Banata, kao i vest o pojavi dudovca u voćnim zasadima.


  • U VEZI SA STRUČNjACIMA
    – Obaveštenja i saveti iz Prognozno-izveštajne službe stalno su mi dostupni putem mobilne aplikacije, a često i neposredno kotaktiram sa stručnjacima za zaštitu bilja. Povrtar sam, gajim crvenu papriku sorti „amfora”, „kurtovska kapija” i „ljubov dlan” na osnovu sortnog semena koje sam napravio. Kao rezultat te saradnja na mom posedu će uskoro biti postavljena i meteorološka stanica. Koristim tehniku malčovanja – zagrtanja i foliju, kako bi sunčevu svetlost dobila samo gajena biljka, a ne korov kojeg uvek ima. Mnogo znači i to što u povrtnjaku imam bunar dubok 78 metara, sa pogonom na dizel agragat. Za nas povrtare koji najčešće raspolažemo manjim površinama, informacije iz ove službe su dragocene – kaže Dimitrije Đukanović, povrtar i poljočuvar iz Lazareva.

  • UVEK SAZNAM NEŠTO NOVO
    – Ovakvim susretima redovno prisustvujem jer uvak saznam nešto novo. Svaka godina ima svoje specifičnosti, mnogo toga zavisi od vremena, a te podatke mogu da dobijem samo ovde. Važni su i saveti koje ljudi iz ove službe daju, da „hemije” ne bude ni previše ni premalo. Lično, sve više koristim biološke preparate, naravno uz savete eskperata – kaže povrtar iz Mužlje Erne Čikoš, proizvođač korenastog povrća.

M. Stojin