DEČJI DISPANZER JE JOŠ JEDNA GRADSKA USTANOVA KOJA JE DOBILA SOLARNU ELEKTRANU

Vredna investicija, važno je očuvati je

Posle Opšte bolnice, Doma učenika srednjih škola i hale sportova Medison”, solarne panele dobio je i objekat Doma zdravlja. Ako budu održavani kao oni u Bolnici, moći će da doprinesu uštedi u potrošnji energije ove ustanove.

POSTAVLjENO 146 PANELA
Naime, 3. jula, puštena je u rad solarna elektrana na zgradi dečjeg dispanzera. Investicija vredi 90.000 evra, a kao donaciju obezbedila ju je Ruska humanitarna misija, sa kojom Zrenjanin ima Memorandum o saradnji.
Ovim prilikom su potpisana i primopredajna akta, kojima je instalirani sistem za napajanje energijom prenet u vlasništvo Grada.
Kako prenosi gradski sajt, elektrana će proizvoditi energiju za napajanje svih električnih uređaja i opreme u dispanzeru.
Prema rečima predstavnika glavnog izvođača radova, preduzeća „Telefon inženjering”, solarna elektrana se sastoji od 146 panela, ukupne instalisane snage 50 kilovata.
– Sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu, sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema. Litijumske baterije imaju preko 6.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije – objašnjeno je na sajtu Grada.

POTPUNO FUNKCIONIŠE SAMO ELEKTRANA U BOLNICI
Još 2009. godine u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, zahvaljujući projektu slovačke Agencije za razvojnu pomoć i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, postavljen je solarni sistem. Vrednost donacije je bila oko 155.000 evra. Ovo postrojenje je do sada opravdalo sva očekivanja, navode iz službe tehničkih poslova Opšte bolnice.
– Za ovih 12 godina nismo imali nekih ozbiljnih problema u radu. Služi za predgrevanje vode za sanitarnu vodu u Bolnici. Instalisana snaga je približno 200 kilovata. Ugrađeno je 200 kolektora (panela) i svi su u funkciji – kažu u službi tehničkih poslova. Kako objašnjavaju, osim uštede zemnog gasa, korišćenjem sunčeve energije Bolnica doprinosi i smanjenju emisije ugljen-dioksida (godišnje oko 66.000 kilograma).
Na krovu hale sportova „Medison” u maju 2012. godine pušteno je u rad postrojenje sa 30 solarnih panela. Za ovu investiciju Grad je izdvojio 1,2 miliona, a Pokrajinski sekretarijat za energetiku 2,4 miliona dinara. Tada je rečeno da će paneli služiti za zagrevanje vode u „Medisonu”, kao i da je moguće spajanje sa Kristalnom dvoranom, čime bi se obezbedila topla voda u obe hale. Međutim, poslednje četiri godine sistem ne radi, navodi za „Zrenjanin” rukovoditeljka ekonomskih i finansijskih poslova JU „Sportski objekti” Zorica Zubac Gavrilo.


– Od rekonstrukcije hale „Medison”, tačnije od 2017. godine, solarni kolektori su van funkcije jer nema ni svlačionica. JU „Sportski objekti” je uradila projekat za povezivanje solarnih panela sa hale „Medison” na „Kristalnu dvoranu” i spremni smo da konkurišemo za sredstva. Imamo informaciju da je NIS raspisao konkurs za energetsku efikasnost, tako da se nadamo da će Grad da nas podrži da se prijavimo – navodi naša sagovornica.
Godine 2015. i dom učenika „Angelina Kojić Gina” dobio je solarne panele. Međutim, nakon smene tadašnjeg direktora Gorana Petkovića, deo je skinut naredne godine jer je novo rukovodstvo smatralo da postoji opasnost od urušavanja krova pod njihovom težinom. Kako piše dnevni list „Politika”, tome se bio protivio Institut „Mihajlo Pupin”, koji je realizovao instaliranje solarne elektrane. U međuvremenu su veštačenja stručnjaka dokazala da kolektori nisu ugrožavali krovnu konstrukciju, već da ju je oštetila nestručna demontaža panela, prenosi „Politika”.
Sadašnji direktor ove ustanove Dobrica Brdarić kazao je za ovaj list početkom godine da će paneli biti vraćeni na krov zgrade i da se o tome razgovara sa Institutom „Mihajlo Pupin”. Dodao je da solarna energija i sada dolazi preko tabli koje nisu skinute i da se njome zagreva tehnička voda, ali da je cilj da se ostvari ceo projekat.

  • SOLARNA ENERGIJA JE BUDUĆI POKRETAČ RAZVOJA
    U aprilu su usvojena četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima su i dva nova – Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije. Oni bi trebalo da doprinesu tome da se energetska politika Srbije ubuduće bazira na korišćenju obnovljivih izvora, pri čemu bi solarna energija mogla biti jedan od pokretača razvoja energetskog sektora u Srbiji, rekla je tada resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Milana Maričić