DEJAN JOVANOV, DIREKTOR JAVNOG PREDUZEĆA „REZERVATI PRIRODE” ZRENjANIN

Od podsmeha do uvažavanja

Javno preduzeće „Rezervati prirode Zrenjanina” osnovano je septembra 2013. godine radi zaštite prirodnih dobara na teritoriji Grada Zrenjanina. Neki mediji su osnivanje ovog preduzeća propratili podsmehom i ocenom da se osniva javno preduzeće zbog jednog parka i dva drveta (aludirajući na Županijski park, beli dud u Belom Blatu i hrast lužnjak) i da bi zaposleni primali plate i – ne radili ništa. O radu ovog javnog preduzeća razgovaramo sa njegovim direktorom Dejanom Jovanovim.

Šta su „Rezervati prirode” danas?
– Danas, tri godine kasnije, ovo javno preduzeće je upravljač nad specijalnim rezervatom prirode „Ritovi donjeg Potisja”, površine od preko 3.000 hektara, spomenicima prirode: Županijski park, beli dud u Belom Blatu i hrast lužnjak. Korisnik smo ribarskog područja reke Tise od Novog Bečeja pa sve do uliva Tise u Dunav, dužine 65 kilometara rečnog toka, a korisnik smo i ribarskog područja Peskara 1, 2 i 3. Imamo 14 zaposlenih, od čega su četvorica „terenci” – licencirani ribočuvari, odnosno čuvari prirode. „Ritovi donjeg Potisja” su najreprezentativniji, najočuvaniji i najatraktivniji ritski kompleks u Potisju u Srbiji, na obe obale Tise. Mrtvaje su izuzetno značajne kao prirodna plodišta i staništa riba. Zabeleženo je 36 vrsta riba. Raznovrsnost ptica ogleda se u prisustvu čak 177 vrsta, od kojih su 91 vrsta gnezdarice. Obaveza preduzeća je da se stara o specijalnom rezervatu prirode i ribarskom području. Moramo sprečavati sve one pojave koje bi ugrozile ravnotežu ovog ekosistema.

Kakvi su materijalni uslovi za tako složene zadatke koje treba da ispunite?
– Kuriozitet je da smo sa vrlo oskudnim i ograničenim materijalnim i tehničkim sredstvima zabeležili veoma važne rezultate u čuvanju kako zaštićenog, tako i ribarskog područja. Nekoliko krivičnih prijava podnela je Policijska uprava u Zrenjaninu, a zaplena nelegalnih alata i pribora za ribolov, to je svakodnevna rutina. Godinama je u ovom delu Tise vladao potpuni javašluk, koji sada treba svesti na najmanju meru.
Ribolovci veoma dobro znaju da je stanje ribljeg fonda u reci Tisi dramatično loše. To je posledica rada prethodnog korisnika ribarskog područja, koji je neodgovornim i neprofesionalnim čuvanjem donjeg dela reke Tise, doveo do sadašnjeg stanja. Ribokrađa, korišćenje elektroagregata i ostalih zabranjenih alata, kršenje lovostaja bile su redovne pojave na ovom delu Tise dugi niz godina. Olakšali smo život petnaestorici profesionalnih ribara koji žive od Tise.
Jezera Peskara 1, 2 i 3, odnosno Čepel, Didule i Kerek poznati su kao deo turističkog kompleksa Peskara i kao letnje kupalište. Ono ima i ribolovnu vrednost, mahom na jezeru Čepel. Didule je najveće i najposećenije kupalište ovog kompleksa, dok je Kerek pomalo zapostavljen.
Od starateljstva i nad Carskom barom, Okanjem i Rusandom se nije odustalo, ali za naše inicijative nije bilo razumevanja od strane pokrajinskih vlasti. To će se, nadam se, izmeniti u narednom periodu…

Razmišljate li i o proizvodnji?
– Osim što se bavimo distribucijom dozvola za ribolov, logično je da krenemo sa ribarskom proizvodnjom – uzgojem pre svega riblje mlađi autohtonih vrsta, u recirkulacionim bazenima u kontrolisanim uslovima. Ove godine ćemo pripremiti biznis plan i investicionu analizu. Potrudićemo se da iz domaćih i inostranih izvora obezbedimo sredstva za realizaciju naše preduzetničke ideje. To bi značilo da bi se ovo javno preduzeće samofinansiralo, što bi podrazumevalo veliku uštedu za osnivača – Grad Zrenjanin. Iz kontakata sa kolegama iz drugih delova Vojvodine i Srbije, kao i nadležnim i stručnim institucijama, ovo preduzeće više nije i ne može biti predmet podsmeha, već uvažavanja i podrške za ono što radi – ne samo za Grad Zrenjanin, već i šire, za region i Srbiju.
M. Stojin