Diplomata vođa grupe?

Piše: Dalibor Bubnjević

Akcija „Ataše“, koja je pokrenuta sredinom marta, dobija sasvim novu dimenziju! Inicirana je da bi se utvrdilo ko je zapalio dva bagera na peskari „Eko gradnje“. Dakle, sve je počelo kao klasičan istražni postupak. Kako je vreme odmicalo, došla je do izražaja osnovana sumnja da je piromanija samo kap u moru zloupotreba.
Najviši državni i pravosudni funkcioneri su početkom juna dobili pismo u kome su pobrojane sve nečastivosti koje se stavljaju na teret diplomati u susednoj državi. Smatraju da je, odnedavno diplomirani pravnik, formirao mrežu u koju su upleteni ne samo pojedini privrednici, već i predstavnici tužilaštva. Navodno ih je on sve organizovao u cilju bogaćenja.
Afera je dobila nacionalne dimenzije, budući da se osoba sklona pesku navodno pozivala na članove najpoznatije porodice u državi. Potpisnici pisma ukazuju da je dotični (ne)retko u vlastitom interesu pominjao i bezbednosne službe. Pitaju se da li su članovi navedene grupe spremni na poligrafsko testiranje kako bi bila otklonjena svaka razumna sumnja.
Čeka nas vrelo leto. Neko se očito nada da će ga zaštiti imunitet, bio tužilački ili pak diplomatski. Međutim, zanemaruju činjenicu da se on (o)lako skida, naročito kada su dokazi neoborivi!