DIREKTOR FRANCUSKOG INSTITUTA I SAVETNIK ZA SARADNJU I KULTURU U POSETI GRADU ZRENJANINU: Saradnja u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja

Visoka delegacija Ambasade Francuske posetila je danas Grad Zrenjanin, a na svečanom prijemu ugostio ih je gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima. Tokom razgovora istaknuto je da postoji veliki potencijal za razvoj saradnje između Zrenjanina i Francuske, naročito u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja. Francuski institut u Srbiji je zvanični operater za kulturu i obrazovanje Ambasade Francuske u Srbiji i stoji na raspolaganju lokalnoj samoupravi sa ciljem jačanja poslovnih i prijateljskih veza. Delegaciju je predvodio direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske Žan Batist Kizen.

– Na današnjem radnom sastanku sa srpskim kolegama utvrdili smo koji su to ključni potencijali, i razgovarali na teme koje daju veće mogućnosti za saradnju. U domenu kulture akcenat će biti na francuskim filmovima za koje vlada veliko interesovanje među Zrenjanincima. Na planu obrazovanja ćemo podići nivo saradnje, jer dosta dece u školama uči francuski jezik. Jedna od njih je i Zrenjaninska gimnazija. Tema o kojoj smo takođe razgovarali je i sećanje na Prvi svetski rat čiju stotu godišnjicu od završetka planiramo da obeležimo na svečan način – navodi Žan Batist Kizen.

Istaknuta je i ekonomska saradnja koja će se proširiti. Sada u Zrenjaninu rade kompanije u francuskom vlasništvu „Mlekoprodukt“ i „Novares“ (Mekaplast).

Gradonačelnik Janjić predočio je gostima potencijale koje Grad Zrenjanin sa okolinom nudi.

Naveo je da se Zrenjaninci ne mogu pohvaliti dobrom privatizacijom, ali da je „Mlekoprodukt“ jedan od svetilijh primera fabrike koja je putem privatizacije spasena od propadanja.

Mekaplast“ zapošljava nove radnike i proširuje svoje kapacitete što je druga dobra vest.

– U slobodnoj zoni gde je i „Mekaplast“ očekujemo proširenja, nove investicije i nova radna mesta. U domenu kulture sa Ambasadom francuske sarađujemo dugi niz godina, te smo se dogovorili šta ćemo da proširimo od sadržaja. Nadam se i saradnji Zrenjaninske gimnazije i Francuskog instituta u Novom Sadu kao i razmeni iskustava đaka i studenata – istakao je gradonačelnik Janjić.

M.Malbaški

DSC_0366_resize

DSC_0373_resize