GI „ZAJEDNO ZA VODU“ PODNELA KRIVIČNU PRIJAVU POVODOM SITUACIJE OKO FABRIKE VODE: Traži se rešenje za postrojenje i odgovornost nadležnih

Građanska inicijativa (GI) „Zajedno za vodu“ predala je danas krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu protiv N.N. lica, u vezi sa postrojenjem za prečišćavanje vode. Inicijativa okuplja građanske organizacije i opozicione stranke.

U prijavi se navodi da su izvršena krivična dela: zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i zloupotreba službenog položaja. Takođe se napominje da je „prilikom testiranja voda puštana u mrežu bez angažovanja Zavoda za zaštitu zdravlja i referentnih laboratorija koje bi učestalo uzimale uzorke i radile veliku hemijsku analizu uz prethodno obaveštenje građanstvu da ne koriste vodu dok traje testiranje“.

Zajedno za vodu 2

Grad Zrenjanin je doveden u bezizlaznu situaciju izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode, izjavio je predstavnik Inicijative „Zajedno za vodu“ Dušan Kokot ispred zgrade Suda, nakon što je predata krivična prijava.

– Ugovor je očigledno nezakonit i pitanje je da li je uopšte mogao biti zaključen. Pre nekoliko dana bili smo svedoci da je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ razrešen dužnosti, prevashodno zbog pritiska javnosti, bez toga se verovatno nikada ne bi desilo, ali mi smo danas ovde da bismo kazali da nas to ne zadovoljava. Nismo se okupili da bismo smenjivali neke ljude, nego da bismo našli rešenje za postrojenje za prečišćavanje vode. Verujemo da ima više nego dovoljno dokaza da postupak otpočne, ali naravno, nećemo da prejudiciramo šta će Tužilaštvo da uradi – kazao je on.

Kako se nezvanično moglo čuti na skupu ispred Suda, premijerka Ana Brnabić je danas pre podne u Smederevu reporterki N1 izjavila da je situacija u vezi sa zrenjaninskim postrojenjem za prečišćavanje vode potpuno neverovatna i da će fabrika najverovatnije morati da bude otkupljena iz državnog budžeta.

– Kako je moguće da se država tek sada setila da je to neverovatna situacija, kada postoji ozbiljan pritisak javnosti u gradu Zrenjaninu, a očigledno je da je informacija o ovome izašla i u medijima na republičkom nivou – pita se Dušan Kokot.

M.M.

Foto: Jovan Njegović Drndak

Zajedno za vodu 3

Zajedno za vodu 5