DIREKTOR TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZORAN LJUBOTINA O SIMPOZIJUMU O HMELJARSTVU

Pozicionirati Grad kao pivski kongresni centar

Drugi naučno – stručni simpozijum ,,Pivo, pivarske sirovine i oprema, sa međunarodnim učesnicima, održaće se od 27. do 30. avgusta u okviru 33. „Dana piva”. Svečano otvaranje je predviđeno za 28. avgust u 10 časova. Nakon tematskih panela, u atrijumu hotela „Vojvodina” biće upriličena degustacija raznih vrsta piva. Više o tomeza naš list govori direktor Turističke organizacije (TO) Zoran Ljubotina.
Koliki je značaj Simpozijuma za Grad i ko su organizatori?
– Organizovanjem Simpozijuma smo želeli da našu najveću turističku manifestaciju podignemo na viši, naučni nivo i obogatimo je temama vezanim za pivarstvo, sa ciljem da se u našem gradu ponovo toči čuveno zrenjaninsko pivo. Pokrovitelj je Grad Zrenjanin, glavni organizatori su Udruženje pivara Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Među suorganizatorima su Institut za prehrambene tehnologije, Turistička agencija ,,Karavan”, TO, Poljoprivredna stručna služba, Visoka tehnička škola strukovnih studija. Održavanjem ovakve manifestacije koja podrazumeva predavanja, tribine, okrugle stolove i radionice, Grad bi u narednim godinama mogao da se pozicionira i kao kongresni centar, što bi dalo poseban, novi impuls u razvoju turizma i turističke ponude.
Koje će teme obeležiti Simpozijum?
– Gledali smo da teme budu sveobuhvatne za pivarsku proizvodnju, kao što su oprema u pivarstvu, sirovine za proizvodnju i tehnologija piva, aktuelna situacija u pivarstvu Srbije, Evrope i regiona. Poseban aspekt tiče se pozicioniranja malih pivara. Tu je i ekonomski i ekološki aspekt proizvodnje piva, sirovine, sa posebnim osvrtom na hmelj i hmeljarstvo, turistički aspekti – razvoj pivskog turizma, zakonske regulative u pivarstvu. Biće organizovane i dve radionice kraft pivare – iskustva i regulativa (kvalitet bezbednost i zaštita životne sredine).
Iz kojih zemalja dolaze stručnjaci koji će govoriti?
– Za Simpozijum imamo prijavljeno 25 stručnih radova, a govoriće stručnjaci sa fakulteta i instituta iz Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Novina ovogodišnjeg Simpozijuma je da će učestvovati i srednje škole, Ekonomsko-trgovinska „Jovan Trajković” i Hemijsko-prehrambena i tekstilna ,,Uroš Predić”. Smatramo da će se kroz ovaj Simpozijum više afirmisati sektor pivarstva, preduzetništvo, a pogotovo male i srednje pivare, i da će svi učesnici, pogotovo proizvođači piva, mnogo toga moći da saznaju i nauče.

Miroslava Malbaški