DISKUSIJA O „PREKONU“: Nova oprema ali smrad se i dalje oseća

„Prekon“ je od početka godina u nekoliko navrata ugrađivao opremu za prečišćavanje koja bi trebalo da smanji ispuštanje neprijatnih mirisa – a poslednji sistem monitiran je krajem septembra, izjavio je direktor „Prekona“ Slavko Popović na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma održanoj u klubu „Dositej“, 27. septembra. Sa druge strane, prisutni građani konstatovali su da se i dalje oseća smrad iz ovog pogona, a zbog ovog problema redovno šalju žalbe inspekcijama.Teme skupa bile su ekološki problemi u vezi sa fabrikom „Prekon“ i destilerijom „Vineks“ u Lukićevu.

Slavko Popović se iz publike javio za reč.

– Prvi deo opreme za deodorizaciju neprijatnih mirisa pušten je u rad 19. januara ove godine. Nakon toga se ušlo u drugu fazu prečišćavanja vazduha – montiran je novi sistem za ventilaciju nabavljen iz Italije. Kada se odvede do sistema za prečišćavanje – Kurmajerovog tornja, onda se deo gasova pere vodom – a vezi sa tim pušten je u rad novi sistem krajem septembra. Takođe, prečistač ovih otpadnih voda proradio je još početkom godine, a na naš zahtev laboratorija za hemijska ispitivanja životne sredine „Dr Milena Dalmacija“ Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, uradila je monitoring otpadnih voda. Dosadašnji rezultati bili su zadovoljavajući – objasnio je direktor „Prekona“.

Međutim, nezadovoljni građani pitali su zbog čega se i dalje oseća smrad iz ovog pogona, a Đula Feldeši, prof. fizike i matematike, prokomentarisao je da u svetu nema merne jedinice niti uređaja kojima se može zabeležiti smrad.

– Obavestili smo inspekcije o svoj novoj opremi. Novi deo što je pušten u rad u ponedeljak još uvek se podešava, ne mogu tačno reći koliko vremena će trebati za to, možda oko mesec dana. Sve o preradi u našoj fabrici beleži se elektronski 24 časa dnevno – odgovorio je Popović, složivši se sa konstatacijom da ne postoji uređaj koji registruje smrad. Napomenuo je i da su tri problematične supstance akrolein, amonijak i vodonik sulfid uvek bile ispod nivoa dozvoljenih koncentracija pri merenjima, mada je takođe podsetio na član 55 Zakon o zaštiti vazduha koji propisuje da je fabrika koja emituje gasove neprijatnog mirisa dužna da primenjuje mere koje će mirise redukovati, čak iako je koncentracija emitovanih materija u otpadnog gasu ispod granične vrednosti emisije.

Na tribini je govorio i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, koji je pre tačno godinu dana na skupu o „Prekonu“ Zrenjaninskog socijalnog foruma obećao, na osnovu dogovora sa rukovodstvom fabrike, da će ovo postrojenje tada dobiti upotrebnu dozvolu za prečistač otpadnih voda i da će ugraditi i filtere za vazduh.

Od tada su postavljeni određeni filteri, ali kasnilo se sa opremom i ugradnjom. Tražio sam izveštaje komunalne inspekcije o prijavama građana na smrad (14 prijava u avgustu, 7 u septembru) koje pokazuju da problem neprijatnih mirisa nije rešen – kazao je Duško Radišić. Dodao je i da postoje tri moguća rešenja problema neprijatnih mirisa.

– Prvo, da se zatvori pri čemu ćemo dobiti još veći ekološki problem jer će sav otpad – uginule životinje završiti na njivama. Drugo, da se u pogon ugradi oprema koja bi sprečila smrad. Treća solucija bi bila da se cela fabrika izmesti ako ništa od prethodnog ne urodi plodom – naveo je pomoćnik gradonačelnika.

M.M.

Foto: ZSF