ĐACI HEMIJSKO-PREHRAMBENE I TEKSTILNE ŠKOLE „UROŠ PREDIĆ” PROSLAVILI MATURU

Pamtiće bezbrižne dane, druženja i profesore

Blizu sto učenika Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole (HPTŠ) „Uroš Predić” sa uspehom je u junu maturiralo. Direktor Škole Jugoslav Bogdanović poželeo im je, na svečanosti u školskom dvorištu, puno uspeha, sreće i dobrog zdravlja. Poručio je da je najvažnije da svakim danom budu sve bolji ljudi, citirajući reči Petra Petrovića Njegoša: „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovjeka”.
Za đaka generacije u području rada hemija, nemetali i grafičarstvo proglašena je Teodora Đorđević (IV1), koja je ujedno i jedina dobitnica diplome Vuk Karadžić.
U oblasti tekstilstvo i kožarstvo učenica generacije je Valentina Zuzana Kolčik (IV4).
Teodora namerava da se bavi farmakološkim/farmaceutskim inženjerstvom. Kako kaže, u HPTŠ „Uroš Predić” stiče se dobro znanje iz hemije, ali se dobijaju i važne životne lekcije.
– Naučili smo da se pošten i čestit rad uvek nagradi. Srednjoškolske dane ću pamtiti kao stresne u vreme kontrolnih zadataka, a opet bezbrižne i sigurne gledajući u celini.
– Vršnjacima bih poručila da budu srećni i zadovoljni sobom i svojim dostignućima, kao i da na najbolji način provedu predstojeće leto – navodi Teodora Đorđević. Zahvaljuje se profesorima na prenesenom znanju i nesebičnom radu, prijateljima na razumevanju i lepim trenucima, a naposletku i roditeljima na ogromnoj podršci.
Valentina Zuzana Kolčik iz Kovačice, smer modelar odeće, upisala je jer je volela da crta, a tokom školovanja je razvijala i druge veštine.

– Na predmetu konstrukcija i modelovanje odeće otkrila sam da mi dobro ide i tehničko crtanje, kada se potrudim i koncentrišem. Inače, iz srednje škole ću pamtiti druženja, izlete i dogodovštine sa prijateljima, poput one kada smo se u prvoj godini izgubili u školi, ne znajući kako da se vratimo u učionicu. Mada nam se slično desilo i sada u četvrtoj godini – priseća se Valentina uz osmeh. Dodaje da će joj u dragoj uspomeni ostati i dobri profesori, koji su imali razumevanja za đake putnike poput nje koji su živeli u srednjoškolskom internatu.
Valentina planira da postane modna kreatorka, a najpre da upiše Visoku tekstilnu školu za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu.

M. Maričić
Foto: AS 1 PRO STUDIO

 

  • PORUKA ZA NOVE ĐAKE
    U novoj školskoj 2021/22. godini HPTŠ „Uroš Predić” nudi tri područja rada. Školovaće tehničare zaštite životne sredine, tehničare za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, tehničare za polimere, zatim modelare odeće, pekare/prerađivače mleka i mesare/operatere u prehrambenoj industriji.
    Valentina Zuzana Kolčik ima savet za buduće učenike smera modelar odeće. – Poručila bih im da ne odustaju, iako im u početku sve može izgledati čudno i novo. Kada na drugoj i trećoj godini počnu da stvaraju nešto svoje, da crtaju i konstruišu modele, otkriće lepotu ovog smera i škole – ističe učenica generacije.