MUZIČKA ŠKOLA „JOSIF MARINKOVIĆ” ZRENjANIN – GENERACIJA MATURANATA 2017-2021

Muzika je put ka sreći, ima krila, uz nju su snovi veći – harmonija

Kada su se upisali u prestižnu zrenjaninsku srednju Muzičku školu „Josif Marinković”, 2017. godine, puni energije, očekivanja, snova, želje da uče, usavršavaju se i druže u okrilju muzike, bilo je to jedno uobičajeno vreme za koje niko ni slututi nije mogao da će ga svetska pandemija ubrzo učiniti punim neshvatljivih izazova, dramatičnih događaja, pitanja bez odgovora i obrazovnih i životnih dilema… Dana 13. juna, 2021. godine, kada, s ponosom, obeležavaju maturu, kao da je sve ono što su bile prepreke, samo ružan san, a ono što su bile šanse i pobede, prilike i događaji za pamćenje u nastavku muzičkog puta.
Učenice i učenici Teoretskog odseka i Odseka za muzičku produkciju i dizajn zvuka, kao i Vokalno instrumentalnog odseka, zaslužili su diplome trudom, radom, i pronalaženjem načina da pojedinačno i zajedno prevladaju teškoće. Njihova maturska svečanost nije bila onako gromovita kao kada je svečana sala Muzičke škole „Josif Marinković” bila prepuna, hodnici ispunjeni radosnim licima porodica, ali je bila matura koja će se pamtiti, kao što se pamti sve ono u životu vredno i lepo. Jer, biće još svečanosti, diploma i radosti, ali nikada više kao što je ova, kada mladalačko srce najviše bije, a ljubav osvaja. Nisu izostale ni suze radosnice, ali su osmesi nadjačali, preplavili prostor i obasjali svečanost…
– Čuvajte osmehe i koračajte hrabro u nove životne izazove – sokoli ih direktorka Škole Danijela Radaković Derikrava.

Razloga za pohvalu ima i odeljenski starešina Teoretskog i Odseka za muzičku produkciju Mirko Jankov, profesor solfeđa.
– Svih 14 učenika je uspešno završilo i maturiralo uprkos epidemiji, mnogobrojnim merama zaštite, skromnim mogućnostima u realizaciji onlajn nastave, kao i raznim problemima koji su nas zadesili i pratili tokom poslednjih godinu dana – podseća Jankov. – Zato moram sve da ih pohvalim za trud, upornost i želju da školovanje privedu kraju. Posebno bih istakao učenicu Milicu Mićević, sa Odseka za dizajn zvuka, koja je i ove godine ostvarila uspeh 5.00, a dobitnica je i različitih priznanja.
Milica je osvojila Drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju mladih talenata Mita Topalović – 2. decembra, 2018. godine, treću nagradu u Vb kategoriji u Teoriji muzike, na 26. Republičkom takmičenju iz solfeđa i teoretskih predmeta, u Beogradu 8. decembra iste godine, dok je na Takmičenju srednjoškolskih tonskih snimaka, u maju, 2019. godine, u grupnom radu sa učenicima iz razreda, zaslužila diplomu za najbolji rad u kategoriji moderno studijsko snimanje. Na ovom takmičenju je dobila i diplomu za trećeplasirani rad u kategoriji Tradicionalno studijsko snimanje koji je uradila sa Katarinom Dimić (Dizajn zvuka).
Mnogo je razlog za ponos Dragane Damjan, profesorke solfeđa, odeljenjskog starešine maturanata Vokalno-instrumentalnog odseka.
Kako i ne bi kada je uspešno maturiralo svih 16 učenika, koliko je i upisalo prvi razred 2017. godine na ovom odseku. Odličan uspeh ima 12, a četvoro vrlo dobar. Šest učenika je ostvaralo prosek 5.00. To su: Mila Bibin, Lara Malenić, Irina Torde, Ana Milisavljević, Gabriela Svetlik i Stefan Gabrijel Fajka. Mila, Irina, Ana, Gabriela i Stefan su nosioci Diplome „Vuk Karadžić”.

 

– Brojni učenici su se predstavili na raznim koncertima i učestvovali na takmičenjima, osvojivši niz republičkih i međunarodnih nagrada – ističe Dragana Damjan. – Osim vukovaca, koji su nagrađivani i na takmičenjima, sjajne rezultate i nagrade školi doneli su i Lara Malenić, Vuk Mijatić, Rastko Marinković, Ivana Sakač, Denis Lupšor i Mladen Petrović. Ana Milisavljević, Lara Malenić, Vuk Mijatić i Rastko Marinković imaju i više titula laureata ili pobednika kategorija na različitim takmičenjima.
Učenici Ana Milisavljević, Lara Malenić i Rastko Marinković učili su jedan ili više predmeta po IOP 3 programu (Program za nadarene učenike).
Razredna ocenjuje da su ovo sve sjajna deca.

Najsjajnija je, svakako, Ana Milisavljević, koja je proglašena za đaka generacije. Zapamtite ovo ime – uvereni smo da će je proslaviti dirigovanje.
– Nije neočekivano, sve je vodilo ka cilju – kaže nasmejana Ana. – Iako sam, na moju veliki radost, đak generacije, polagaću prijemni ispit na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, od 22. do 28. juna. Upisaću Dirigovanje, ono što sam oduvek želela, jer je to vrhunac muzičke umetnosti.
Uspeh ih nije zaneo. Pred ovim devojkama i mladićima su prijemni ispiti na akademijama i fakultetima i ponajviše od njih zavisi kako će gradititi svoje muzičke karijere, u kom pravcu će se razvijati u profesijama koje su izabrali. I koja je visina dometa koje će sebi postvljati, i koliko će biti potrebno odricanja, volje i snage da ih dosegnu.

Branka Jajić
Foto: Jovan Drndak Njegović

 • REČ DIREKTORKE
  U godini prepunoj izazova uspešno smo okončali godišnje i maturske ispite. U odnosu na prethodne godine, kada se u prepunoj svečanoj sali orio aplauz, ove godine nismo bili u mogućnosti da omogućimo našim maturantima veliki broj slušalaca. Ali, to nije sprečilo naše učenike da sa istom ozbiljnošću pristupimo ovom poslednjem zadatku. Ispratili smo još jednu talentovanu generaciju koja će, sigurno, s ponosom predstavljati Školu i širiti ugled gde god se pojave, u zemlji ili van nje. Izostali su aplauzi iz prepune svečane sale, ali suze, želja da prevaziđu probleme sa kojima su se nosili ove školske godine nisu.
  Čuvajte osmehe i koračajte hrabro u nove životne izazove.

 

 • NAJSJAJNIJA ANA MILISAVLJEVIĆ
  Od početka do završetka školovanja u Muzičkoj školi „Josif Marinković” je ostvarivala vrhunske rezultate. U okviru Osnovnog muzičkog obrazovanja je završila Odsek klavira i Odsek solo pevanja. Uspešno je predstavljala Školu na takmičenjima iz različitih predmeta.
  U Nižoj muzičkoj školi „Josif Marinković”, na Instrumentalnom odseku, 2011/2012 – 2017/2018, u klavirskoj klasi prof. Melite Mironović, postigla je odličan uspeh, 5.00. U Nižoj muzičkoj školi je, 2015/16 – 2017/18, sa odličnim uspehom, 5.00, završila pevanje, u klasi prof. Ane Aleksić Šajrer.
  Niže uspehe i u Srednjoj muzičkoj školi. U prvom razredu, u školskoj 2018/19. godini, pohađala je Vokalno – instrumentalni odsek – klavir, u klasi prof. Melite Mironović i Obrazovni profil: muzički izvođač – klasična muzika. Nastavu po IOP3 je pohađala iz glavnog predmeta – klavira, kao i iz solfeđa i teorije muzike. Uspeh je odličan, 5.00. U drugom razredu je takođe pohađala nastavu po IOP3 programu iz glavnog predmeta – Klavira, kao i iz Solfeđa, Harmonije, Istorije muzike i Kontrapunkta.