„ĐERĐEFOV” ROĐENDANSKI KONCERT OKUPIO JE BROJNE ZALJUBLJENIKE U NARODNE IGRE I TRADICIJU

Aplauzi i ovacije publike su najlepši poklon

Kulturno-umetničko društvo „Đerđef” obeležilo je osam godinu postojanja. Tim povodom održan je godišnji koncert kojim je ovaj ansambl Zrenjanincima predstavio ono što je pripremio u prethodne dve godine. I tokom tog teškog i izazovnog vremena igrači su vredno trenirali, uvežbavali koreografije, održavali kondiciju i sa nestrpljenjem iščekivali da ponovo stanu pred publiku. Rođendanski nastup održali su 15. maja u velikoj sali Kulturnog centra. Gledaoci su uživali. Veseli umetnici su ih oduševili igrama iz Banata, ali su ih poveli i na putovanje do samog juga Srbije. „Đerđefovci” su prikazali igre iz Crne Trave, Gornje Pčinje, okoline Leskovca, Vranjskog polja i iz Gornje Resave.
– Osam godina kontinuiranog rada smatramo ogromnim uspehom. Broj članova stalno se povećava. Aplauzi koji su trajali nekoliko minuta i ovacije publike su ono zbog čega postojimo. To nam je najveća i najlepša nagrada za uložen trud i proliven znoj na probama – rekao je Milorad Mića Đurić, predsednik i umetnički rukovodilac „Đerđefa”.

On je podsetio da KUD trenutno ima više od stotinu članova. Podeljeni su u četiri grupe: mlađa i starija dečja, rekreativci i izvođački ansambl.
Utiske nakon nastupa podelili su i pojedini čanovi. Nikola Arsić je učenik drugog razreda srednje Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla”. Folklorom se bavi od svoje osme godine. Kako nam je rekao, sasvim slučajno se upisao u „Đerđef” i tu je ostao do danas.
– Mislio sam da je sve samo obična igra dok vremenom nisam počeo da spoznajem tradiciju, običaje i koliko folklor doprinosi druženju i zajedništvu. Postao sam od početka član „Đerđefove” porodice i učestvovao na prethodna tri godišnja koncerta. Kada si na sceni, osećaj je poseban, jedinstven i svi mi to željno iščekujemo. Kako kaže Mića Đurić, to je pečat svakog KUD-a. Svaki put kada sam nastupao na godišnjem koncertu osećao sam se drugačije nego inače, jer igrati pred sugrađanima, u prepunoj sali, ima posebnu draž. To je neopisiv osećaj. Naročite su emocije kada nas publika nagradi aplauzom posle odigranih koreografija – kazao je Nikola Arsić.

Na Nikolinu priču nadovezala se njegova drugarica, petnaestogodišnja Kaja Stojanović, učenica prvog razreda Medicinske škole. Za folklor se zainteresovala kada je imala samo šest godina. Kako je rekla, tada je bila članica drugog KUD-a. Sa osam je, na predlog roditelja, prešla je u „Đerđef” gde i dalje igra.
– Fascinira me potpuna posvećenost našeg koreografa Miće koji nas svih ovih godina uči igri i pesmi. Na probama je posvećen radu, a pre i posle, on je naš drug. Mogu slobodno da kažem i da je pedagog koji je uvek tu za nas. Godišnji koncert je poseban dan za sve u „Đerđefu”.
Iza sebe imam pregršt nastupa, ali nijedan od njih se ne može porediti sa ovim. Atmosfera pre koncerta je bila pozitivna, a ja sam imala i tremu koju obično nemam. Nit između publike i igrača prepuna je emocija – istakla je Kaja Stojanović.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović