DO 30. JANUARA IZLOŽBA GRUPE MEĐUNARODNIH AUTORA U GALERIJI: Odjeci prošlosti kroz sećanje

Pamćenje, sećanje koje se prenosi kroz generacije i zaborav u doba interneta – neke su od tema izložbe „Hibridni narativi, hibridne istorije“, koja je otvorena 27. decembra u Savremenoj galeriji. Izložbu je realizovala vizuelna umetnica Nadežda Kirćanski, što je bio deo nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos” koju je dobila prošle godine. Priznanje „Mangelos” donelo joj je i dvomesečni studijski boravak u u rezidencijalnom centru za umetnike i kustose u Njujorku 2018. godine.

Međutim Nadežda Kirćanski je napravila presedan u osamnaestogodišnjoj praksi ovog prestižnog proznanja tako što je, umesto samostalne izložbe, izabrala da u ulozi kustoskinje priredi međunarodnu grupnu postavku „Hibridni narativi, hibridne istorije“. Ona je okupila šestoro umetnika – lokalnih i regionalnih, kao i onih koje je upoznala u Njujorku – želeći da proširi uobičajenu formu izložbi. U pitanju su autori Darko Vukić, Mirza Dedać, Goran Stojčetović iz Srbije, Igor Ripak (Srbija/Austrija), Liza Grobler (Južnoafrička Republika) i Sahar Sepahdari (Iran/SAD).

U okviru ove postavke oni su se bavili uznemirujućim odjecima prošlosti – na šta se, kako je istakla Nadežda, odnosi pojam „post-memorija“, o kojem je pisala autorka i profesorka Merien Hirš.

Reč je o specifičnom odnosu nove generacije sa sećanjem njihovih predaka, što je nasleđeni narativ koji je nekad usađen toliko duboko da se čini kao da je naše autentično iskustvo. Sećanje koje se spontano prenosi na nove generacije putem slika, priča i ponašanja često se preslikava i na okruženje, odnose i način razmišljanja. Nasuprot tome, čini se da su nove generacije zaboravile kako da se sećaju jer Internet od nas ne zahteva da se sećamo. Mi nastavljamo da zaboravljamo stvari jer nemamo kapacitet d procesuiramo sav ovaj protok informacija. Naši aparati za filtriranje i memorisanje su pregoreli, ostavljajući nas ogoljene i nespremne u sred „post-istina“ digitalne amnezije – navodi Nadežda Kirćanski u opisu izložbe „Hibridni narativi, hibridne istorije“.

Partner pri realizaciji ove postavke jeste i umetnička rezidencijalna platforma „Hekler“.

Nadežda Kirćanski je u Zrenjaninu je završila osnovnu i srednju školu, a trenutno je doktorantkinja beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti.

M.M.