OKUPILI SE GRAĐANI: Protiv verskog zakona Crne Gore

Građani Zrenjanina i okolnih mesta u Banatu održali su protest danas po podne protiv Zakona o slobodi veroispovesti koji je pre nekoliko dana usvojen u Crnoj Gori.

– Širom Crne Gore, od Berana do Bara, od Pljevalja do Herceg Novog, u Podgorici i Nikšiću okupljaju se naši sunarodnici, vernici Srpske pravoslavne crkve sa ciljem da zaštite srpske svetinje – manastira i crkve koje vladajući režim u Crnoj Gori pokušava da nam svima oduzme, da se zaštiti srpski identitet u bratskoj Crnoj Gori. Pozivam vas sve mirno i dostojanstveno izrazimo svoju solidarnost sa svima koji su ugroženi Zakonom kojim se želi da se ozakoni otimanje imovine naše crkve u Crnoj Gori – ovim rečima je Zoran Sandić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i predsednik Gradskog odbora DSS pozvao građane okupljene na današnjem mitingu.

Posle mitinga se litija koju je pratilo više stotina građana uputila ulicama Gimnazijska i Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića  do hrama Arhangela Mihajla na staroj pijaci.

Među okupljenima je bilo istaknutih članova DSS, Pokreta Dveri i Dosta je bilo i Socijalističke partije Srbije među, kojima je bio i Željko Malušić, predsednik Gradskog odbora SPS.

Okupljanje je proteklo bez incidenata.

Kod spomenika kralju Petru su guslar Jovan Živković  i članovi guslarskog društva Petar Perunović Perun otpevali pesme iz istorije borbe Crnogoraca za slobodu, posvećeno Svetom Petru Cetinjskom, serdaru Janku Vukotiću i kralju Nikoli Petroviću.

M.S-n.

Foto: Jovan Njegović Drndak