DO 31. MARTA POTPISI ZA ZABRANU RUDARENJA LITIJUMA: I naši problemi mogu biti tema narodne incijative

Zrenjaninci su se pridružili prikupljanju potpisa za pokretanje narodne incijative za izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojima bi se trajno zabranilo istraživanje i eksploatacija litijuma i bora u Srbiji. Predlog o pokretanju narodne inicijative podneli su Savez ekoloških organizacija (SEO) i pokret „Kreni-promeni”, a Skupština Srbije ga je verifikovala pre raspuštanja.

Prikupljanje potpisa je počelo 10. marta. Ako podršku ovim putem za 90 dana pruži više od 30.000 građana, narodna incijativa će biti pokrenuta.

Skupština je zatim dužna da o predlogu incijative odluči na prvom narednom redovnom zasedanju, a najkasnije šest meseci od njenog pokretanja.

Sugrađani koje žele da podrže zabranu eksploatacije bora i litijuma mogu to učiniti u opštinskoj pisarnici od 7.30 do 14.30 časova radnima danima, sve do 31. marta (ulaz u gradsku kuću preko puta škole „Nikola Tesla”). Tamo će ih dočekati Zorica Čordašić, koja sa drugim volonterima pomaže oko popunjavanja izjave podrške narodnoj inicijativi.

‒ Procedura je vrlo jednostavna, traje pet minuta, potrebno je samo lična karta i malo dobre volje navodi ona. Izjave se potom prosleđuju gradskim overivačima.

Zorica ističe da ovim angažmanom želi da pomogne građanima iz Jadra i drugih krajeva Srbije. Veruje da bi i zrenjaninski problemi sa vodosnabdevanjem ili izgradnjom gumare trebalo da se podignu na državni nivo, pa i da postanu tema neke buduće narodne inicijative.

Ekološki aktivisti, među njima i doktori nauka, podsećaju da bi predviđeno rudarenje litijuma i bora u Srbiji izazvalo ogromno zagađenje vodenih tokova, poljoprivrednog zemljišta, kao i mnogih prirodnih staništa.

M.M.