DOBRA ORGANIZACIJA, VELIKI TRUD I RAD U MESNOJ ZAJEDNICI „MUŽLJA” DAJU VIDLJIVE REZULTATE

Laganim koracima do uređenog naselja

Organizovanjem akcija pomoću kojih se redovno održava naselje i dobrom saradnjom sa javnim komunalnim preduzećima, u Mesnoj zajednici (MZ) „Mužlja” najveći problemi brzo se rešavaju. Time se poboljšavaju uslovi života u ovom delu grada, kažu iz ove MZ.
Izgradnja kružnog toka, asfaltiranje ulica, krpljenje rupa, obnavljanje staza, poboljšanje ulične rasvete i pošumljavanje u proteklom periodu bili su u fokusu Mužljanaca, kaže Tivadar Borbelj, član Saveta MZ „Mužlja”.
Prema njegovim rečima, najveći broj zahteva i molbi meštana odnosi se na loše stanje saobraćajnica čije je obnavljanje, ističe, hitno.

NAJVEĆI PROBLEM – INFRASTRUKTURA
U prethodnih nekoliko godina asfaltirane su ulice u delu naselja Stara mužljanska kolonija. Ulica Kun Bele dobila je novi asfalt, a zatim i ulica Hunjadi Janoša i Jožef Atile. Iako su krpljene rupe na skoro svim saobraćajnicama, iz MZ ističu da to nije rešenje, već da su potrebni temeljni radovi na poboljšanju putne infrastrukture.
– Ulice su u jako lošem stanju. Zbog velikog broja rupa dešava se da one naprave veliku štetu na automobilima i drugim prevoznim sredstvima. Napomenuo bih da pojedine ulice (Sunčana i deo Subotičke) ni dan danas nemaju asfalt – kaže Borbelj.
Na veliku radost meštana u procesu je i izgradnja kružnog toka na ulazu u naselje, kojim će se, objašnjava, sprečiti saobraćajne nezgode čiji je uzrok bio nepoštovanje pravila prvenstva prolaza.
– Iako se u poslednje vreme sve manje govori o tome, smatram da ne treba odustati ni od izgradnje biciklističke staze – naglašava Borbelj.
Prilikom udara vetra, cele ulice ili deo naselja ostaju bez struje ili rasvete. Zbog toga se, objašnjava, u prethodnom periodu dosta radilo na poboljšanju ulične rasvete.
– Posebno bih izdvojio nedostatak dečijih igrališta. Naši najmlađi meštani nemaju mogućnosti da svoje slobodno vreme provedu u prirodi. Trebalo bi ili obnoviti već postojeća igrališta, ili izgraditi nova – smatra Borbelj.
Plan izgradnje autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad kojem su obuhvaćene parcele na kojima se nalaze domovi meštana veliki je problem za Mužljance. Zahvaljujući blagovremenoj reakciji Saveta, nadaju se da će se za to naći adekvatno i prihvatljivo rešenje, kako bi stanovnici i dalje mogli da žive mirno u svojim domovima, poručuju iz MZ.

POŠUMLЈAVANЈE I REDOVNO ODRŽAVANЈE
U prethodnom periodu bilo je brojnih aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje svakodnevnog života meštana. Zahvaljujući JKP „Vojvodinašume” i Omladinskom forumu Saveza vojvođanskih Mađara, zasađeno je više desetina mladih stabala u centru naselja, dvorištu škole, oko ambulante i Sunčanog jezera, a pokrenut je i projekat izgradnje novog parka.
Pored toga, ukazuju iz ove Mesne zajednice, izgrađena su parking mesta ispred zgrade pošte i katoličke crkve. U naselju su postavljene nove, četvorojezične ulične table, obnovljene su klupe u parkovima, popravljen put ka mužljanskom ritu i zanovljena staza oko crkve.
– Bitno je istaći da su navedeni radovi i ulaganja urađeni zahvaljujući podršci dobrih ljudi, zatim Vlade Mađarske, Nacionalnog saveta Mađara, pokrajinskih sekretarijata i Javnih-komunalnih preduzeća koja deluju na teritoriji našeg grada – kaže Borbelj.
Dodaje da mnogobrojne probleme sa kojim se susreće Mesna zajednica „Mužlja” Savet rešava u skladu sa mogućnostima. Velika prepreka je, smatraju, nedostatak samodoprinosa, zbog čega u velikoj meri zavise od pomoći lokalne samouprave, Pokrajine ili Republike.
– Saradnja sa lokalnom samoupravom je na zadovoljavajućem nivou, ali uvek može i mora da bude bolja, Grad treba da usliši molbe i zahteve Mužljanaca. I naša Mesna zajednica je deo grada, našim meštanima su potrebna nova ulaganja koja će poboljšati svakodnevni život – kaže Borbelj.
U narednom periodu planirano je proširenje groblja i preuređenje zgrade nekadašnjeg bioskopa u centar civilnih organizacija. Fokus Mesne zajednice će biti na održavanju putne infrastrukture i poboljšanju ulične rasvete, kao i postavljanju sigurnosnih kamera na javnim zgrada i obnovi ili izgradnji novih dečijih igrališta.

  • VELIKA AKTIVNOST ŽITELЈA
    – Više od 25 civilnih organizacija i udruženja svakodnevno rade na očuvanju i negovanju maternjeg jezika, kulture i običaja Mađara koji žive na ovim prostorima. Oni su ponos Mužlje i svih njenih meštana – kaže Tivadar Borbelj. To su, između ostalih, Udruženje negovatelja starih običaja „REMUS”, KUD „Petefi Šandor”, Klub žena, Mesna organizacija Crvenog krsta, Udruženje lovaca „Krasnica”, Klub slikara amatera, Omladinski forum, Udruženje pčelara, fudbalski i ženski rukometni klub „Lehel”, Udruženje penzionera, Moto-klubovi „Roud Flajers” i „Mužlja”, Udruženja ljubitelja vina „Sveti Martin” i mnogi drugi.

 

  • DINAMIČNO LETO U MUŽLjI
    Mužlja je poznata po raznim manifestacijama koje imaju višedecenijsku tradiciju. Organizovani su Žetelački dani, Ivandan, ispraćaj osmaka i budućih đaka prvaka iz vrtića, sportsko nadmetanje penzionera. U planu je, najavljuju iz Mesne zajednice, priređivanje Mužljanskih svatova, moto-skupa, Buča, kolonije slikara amatera.

J. Šormaz
Foto: T. Borbelj