TOKOM DEVET DANA ZRENJANINCI UŽIVALI U BOGATOM PROGRAMU „NEDELjE KULTURE”

Sinergija svih institucija opravdala očekivanja

Nakon muzičkog ugođaja Zrenjaninskog kamernog orkestra, predstave „Komandant Sajler” i koncerta Dečjeg hora Kulturnog centra, naši sugrađani imali su još šest dana bogatog i kvalitetnog sadržaja koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. „Nedelja kulture”, od 25. juna do 3. jula, privukla je pažnju domaće, ali i šire javnosti, a devet ustanova se smenjivalo sa 14 žanrovskih programa u kojima su svi uživali.
U ponedeljak, 28. juna, u Savremenoj galeriji, svečano je otvorena izložba radova „Seoski predeo Dragoslava Stojanovića Sipa”. Istog dana, u gradskoj bašti, održana je tribina „Muzička kultura u Zrenjaninu” u organizaciji Kulturnog centra. Na platou ispred Biblioteke učenici OŠ „Petar Petrović Njegoš” izveli su kolažni program „Srpske srednjovekovne vladarke i vlastelinke”.

JUBILARNO IZDANjE FESTIVALA ROMANSI
U atrijumu Muzeja, u utorak, 29. juna, pažnju mališana privukla je lutkarska predstava „Tri praseta” za koju se tražilo mesto više. U večernjim časovima publika je do poslednjeg mesta ispunila Gradsku baštu kako bi se prepustila čarima muzike na 10. Međunarodnom festivalu rumunskih romansi i šlagera. Narodnim orkestrom Rumuna iz Vojvodine, koji je bio na visini zadatka i svirao puna tri sata, dirigovao je maestro Roman Bugar. Umetnički rukovodioci Orkestra su Petru Popa i Gracijan Petrović.
Specijalni gosti koji su upotpunili veče bili su Ioana Ardelean iz Rumunije, violinista Lučian Stefan Petrović iz Novog Sada i Zvonko Bogdan, doajen vojvođanske muzike iz Subotice. Organizatori su Kulturno-umetničko društvo „Štefan Štefu” iz Ečke, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna Zrenjanin i Društvo Rumuna „Bega”.
– Nakon deset godina došli smo i do jubilarnog izdanja Festivala, koji ne bi opstao bez nesebične podrške mnogih institucija i naših velikih prijatelja koji su prepoznali vrednost ovog žanra i bili uz nas bez obzira na teške okolnosti kroz koje smo prošli. Veliku zahvalnost dugujem i mladim učesnicima, koji nas svake godine iznenade i svojim nastupima i ljubavlju prema romansama čuvaju tradiciju – kazao je Vojin Diniku, predsednik Društva Rumuna „Bega”.
Roman Bugar, jedan od inicijatora Festivala, je objasnio da je romansa jedna od najstarijih žanrova zabavne muzike. Nalazi se na spoju narodne i klasične, zauzima važno mesto u repertoaru violinista, ali i pozorišta još od 19. veka.


PROMOCIJA KNjIGE, IZLOŽBA, KONCERT…
– Romanse i evergrin šlageri su se pretežno izvodili u Bukureštu. Ovaj Festival smo pokrenuli u Kulturnom centru, a svake druge godine organizuje se u Kaštelu Ečka. Ideja mi je bila da jubilej bude u Gradskoj bašti, sa gostima koji su velika imena, solistima, divnom publikom i želja mi se ostvarila – kazao je Roman Bugar.
Kao solisti nastupili su: Nadia Dragoi Ungur, Andrea Kerčoban, Vanesa Krecu, Kristina Mik, Valentina Sekešan, Andrea Šošdean, Aleksandra Ranković, Marin Bugar, Alina Kožokar i Firuca Čina.
Mladi istoričar Slobodan Milin predstavio je svoju prvu knjigu „Bečkerečki program – periodička i arhivska građa” u četvrtak, 1. jula, u atrijumu Muzeja. Na promociji su osim autora govorili i profesor istorije Rako Tomović i Dušan Guteša, istoričar i arhivista iz Državnog arhiva Srbije.
U petak, 2. jula, za najmlađe je u Savremenoj galeriji organizovana radionica, a zadatak je bio da, inspirisani logom Galerije, kreiraju svoj originalni rad. Iste večeri, u izvođenju „Madača” u atrijumu Muzeja odigrana je predstava na mađarskom jeziku (sa srpskim prevodom) „Ljubavi predsednika” u režiji Lilijane Ivanović.
Čast da zatvori ovogodišnju „Nedelju kulture” pripala je Zrenjaninskoj filharmoniji, koja je na veliko oduševljenje mališana izvela simfonijsku bajku „Peća i vuk”. Vodič kroz priču o dečaku Peći i njegovim avanturama bio je glumac Ivan Đorđević. Dirigentska palica i ovog puta se našla u ruci maestra Mikice Jevtića, dirigenta Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. On je istakao da je ovakav program pravi put za vaspitavanje publike, jer će jednog dana oni posećivati koncerte i druge značajne kulturne manifestacije.
Sa njime se složio i Roman Bugar, direktor Zrenjaninske filharmonije.
– Utisci ne samo moji, već i građana jesu da je „Nedelja kulture” objedinila i pokazala sinergiju svih institucija koje se ovom oblašću bave i nije mogla dobiti lepši epilog. Nadam se da smo opravdali očekivanja. Najmlađa publika je uživala, a ni njihovi roditelji nisu ostali ravnodušni. Srce mi je puno, jer sam u tim malim, dečjim okicama video radost, nestrpljenje, iščekivanje nove kompozicije i to kako će se cela priča o dečaku Peći završiti – rekao je Bugar.

Miroslava Malbaški

Foto: Fejsbuk stranica nedelje kulture