DOBRI REZULTATI PRODAJE GRADSKOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Zrenjanin je atraktivna destinacija za investicije

Otvaranjem ponuda za kupovinu građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Zrenjanina, 18. januara, priveden je kraju treći oglas za prodaju ovih nepokretnosti zainteresovanim investitorima. Najatraktivniji kupac – radi se o 100.000 kvadratnih metara, neposredno uz pogone „Fulgara” – je preduzeća MPZ „Agrar” u sastavu kompanije „Matijević”. Ova firma se obavezala da za to zemljište plati 94 miliona i 350.000 dinara. Planiraju da izgrade hladnjaču za voće, za početak – višnje.
Prodato je i nekoliko placeva za individualnu stambenu izgradnju, tako da će Grad Zrenjanin, u ovom ciklusu prodaje građevinskog zemljišta oprihodovati 138 miliona dinara. Zajedno sa dva prethodna konkursa, to bi dalo sumu od oko 185 miliona dinara.
Ovim rečima zamenik gradonačlenika Zrenjanina Saša Santovac, ukratko predstavlja rezultate otvaranja ponuda za kupovinu građavinskog zemljišta, po oglasu raspisanom sredinom decembra.
Na pitanje kakav je kvalitet ovih investicija, ko su zainteresovani za kupovinu gradskog građevinskog zemljišta, Santovac ističe da, „kao društvena sredina, možemo biti veoma zadovoljni”.
– Radi se o ozbiljnom investitoru iz realnog sektora, zainteresovanom za dalju finalizaciju voća. Odavno se govori o tome da je finalizacija osnovnih poljoprivrednih proizvoda nešto što je perspektiva za ekonomski proboj ovog dela naše zemlje, a sada se to i događa. Naravno, priznanje su zaslužli svi u gradskoj administraciji koji su radili na definisanju uslova datih u javnom oglasu.
Zamenik gradonačelnika ukazuje da je kvalitetnih investitora bilo i nakon prethodna dva konkursa.
– Po oglasu raspisanom u aprilu prodato je 10 kompletno opremljenih parcela površine 17.832 kvadratna metra, u vrednosti od 24 miliona i 571.620 dinara. Izdvojio bih zrenjaninsku firmu „Kinetika inženjering” koja se bavi projektovanjem i izradom alata i sprava za zavarivanje, specijalne opreme za kontrolu zavarenih sastavaka i projektovanjem i izradom opreme za vatrogasna vozila – za austrijskog partnera. Ne zaboravimo ni „Bomist”, koji na lokaciji prema Elemiru gradi objekat za skladištenje kukuruza i žitarica, što je proširenje delatnosti ove firme. U trećem oglasu izdvaja se firma „Kompresor enerdži endžin servisiz” čija je delatnost servisiranje opreme visokog pritiska za potrebe naftne i procesne industrije, primenom kvalitetnih materijala i tehnika obrade.
Objašnjavajući šta sledi posle odluke Komisije za građevinsko zemljište koja je izabrala kupce građevinskog zeljišta, Saša Santovac kaže da postupak teče saobrazno Zakonu o planiranju i izgradnji, sve do pribavljanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole.
– Budući da se radi o građevinskom zemljištu u javnoj svojini Grada Zrenjanina, svaka pojedinačna transakcija mora dobiti „zeleno svetlo” Gradskog veća, posle čega kupac-investitor potpisuje ugovor sa Gradom, pri čemu je potpisnik ugovora gradonačelnik Zrenjanina. Obaveze kupca gradskog građevinskog zemljišta se time ne završavaju. On mora regularno da uknjiži zemljište kao svoje vlasništvo i da za pet godina finalizuje investiciju – navodi Santovac.
Inače, zemljište namenjeno za investicije je, u skladu sa koncepcijom koja se primenjuje više od deset godina, kompletno opremljeno komunalnom infrastrukturom sa izgrađenom pristupnom saobraćajnicom, kao i elektro, vodovodnom i kanalizacionom mrežom.

M. Stojin