DR DUŠAN POPOV O OTVARANJU PRIVATNE KLINIKE I ZAHTEVIMA SAVREMENE MEDICINE

Saradnja za dobrobit i u interesu pacijenata

Na adresi Ive Lole Ribara 7 u avgustu ove godine počela je sa radom Specijalna hirurška bolnica „Popov”. Reč je o složenom poduhvatu. U proteklih pet meseci, uz podršku kolega i zdravstvenih ustanova sa kojima sarađuju, stekli su poverenje mnogih pacijenata, zadovoljno prenosi utiske dr Dušan Popov.
– Trudimo se da svakom pacijentu pružimo adekvatnu uslugu, da mu se dovoljno posvetimo i za njegovu bolest pronađemo najadekvatnije rešenje. Nema opuštanja, plan nam je da to poverenje opravdamo, postanemo i ostanemo ustanova kojoj se uvek mogu obratiti, koja će brzo i efikasno rešiti zdravstveni problem ili bar dati savet i informacije – ističe Popov.

Kako je došlo do toga da napustite posao u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”?
– Iako je po standardima zdravstvene delatnosti bolnica „Popov” mala, u pitanju je veliki sistem koji zahteva da mnogo pojedinačnih organizacionih jedinica radi savršeno. Ne sme biti propusta ni greške. Imamo dosta zaposlenih, sarađujemo sa puno zdravstvenih ustanova, u stvakom trenutku moramo imati veliki lager lekova, pratećih sredstava i svih ostalih neophodnih stvari. Iz tih razloga, vođenje bolnice zahteva dvadesetčetvoročasovno angažovanje, tako da je prelazak iz državnog zdravstva bio samo pitanje vremena.


Zašto ste se odlučili da otvorite privatnu kliniku?
– Posle 15 godina provedenih na Odeljenju hirurgije u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”, nije bilo lako odlučiti se za takav potez. Neko vreme nisam video sebe u državnom sistemu, jer smatram da je zbog svoje veličine i glomaznosti često spor i ne može da prati tempo koje zahteva savremena medicina. Predugo čekanje pacijenata na dijagnostičke metode, preopterećenost zdravstvenih radnika i slaba motivisanost pojedinih kolega uzrokuje da pacijenti često kasno dolaze na operaciju, što dovodi do slabijih rezultata operativnog lečenja.
U privatnim bolnicama dijagnostika se obavi za nekoliko dana, operacije se rade sa savremenom opremom, lekar ima dovoljno vremena da se stvarno posveti svakom pacijentu, Ph nalazi stižu za samo nekoliko dana. Pacijenti se operišu na vreme i u početnim fazama teških bolesti, pa su zbog toga i rezultati mnogo bolji.

Koje sve usluge nudite?
– Mi smo hirurška bolnica, pružamo sve vrste pregleda i dijagnostičkih procedura za hirurške pacijente. Takođe, imamo i konsultante iz gotovo svih ostalih oblasti medicine. Sve vrste hirurških intervencija (u lokalnoj ili opštoj anesteziji), klasičnih, laparoskopskih ili laserskih operacija obavljamo u našoj operacionoj sali. Imamo pet dvokrevetniih soba sa kupatilom, televizorom i internetom, što je danas svakako već standard.

Kako komentarišete trend rasta broja privatnih ordinacija i klinika?
– Veliki mehanizam kao što je državni zdravstveni sistem ima mnogo prednosti, ali i mana. Mislim da su manji sistemi mnogo operabilniji i prilagodljiviji. Lakše uvode nove procedure, nabavljaju novu opremu, pa se i kvalitet usluga brže podiže na viši nivo. Veliki zdravsteni sistem ima usko specijalizovane klinike za lečenje najtežih bolesnika koje privatne bolnice nisu u stanju da leče. Dobra komunikacija i saradnja oba sektora su u najboljem interesu pacijenata.

J. Šormaz
Foto: bolnica „Popov”