DR GORDANA ĐURIĆ, V.D. DIREKTORA DOMA ZDRAVLjA O AKTUELNOJ SITUACIJI

Priliv pacijenata je veći, lekari su uz svoje sugrađane

U Srednjobanatskom okrugu situacija sa korona virusom menja se iz dana u dan, dok raste i broj obolelih, ali i izlečenih. Građani u većoj meri poštuju propisane mere, nose zaštitne maske i drže distancu. Sva javna okupljanja i događaji su otkazani. Prema rečima struke, naš Grad i Okrug drže situaciju pod kontrolom.
U Zrenjaninu postoji kovid ambulanta na Zelenom polju, dok je Plućna bolnica „Dr Vasa Savić” pretvorena u kovid bolnicu. U Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov” trenutna situacija nije laka i zaposleni se svakodnevno suočavaju sa izazovima koje nameće borba sa virusom korona.
O radu ove medicinske ustanove za naš list govorila je dr Gordana Đurić, v.d. direktora Doma zdravlja.

Kako se sada, tokom epidemije, zakazuju zdravstveni pregledi i koliko dugo pacijenti čekaju?
– Sistem zakazivanja se nije promenio bez obzira na pandemiju. Svi hronični bolenici zakazuju svoje termine po isteku terapija i u periodima kada im je potrebna kontola. Sva ostala akutna stanja i hitni slučajevi se ne zakazaju. Kada pacijenti dođu kod svog izabranog lekara, u toj smeni budu i pregledani, tako da nema čekanja. Zakazuje se telefonskim putem ili lično, mada je uvek preporuka pacijentima da nazovu ambulantu, kažu u čemu je problem i tada će medicinska sestra u komunikaciji sa lekarom dati tačna uputstava šta pacijent treba da uradi i kada da dođe kod svog izabranog lekara. Time se smanjuju gužve u ambulantama i skraćuje vreme čekanja na pregled.

Da li su kapaciteti Dom zdravlja opterećeni, kako funkcioniše u ovim uslovima?
– Dom zdravlja jeste opterećen. U vreme vanrednog stanja, tokom prvog talasa pandemije, građanima je bilo ograničeno kretanje i kod lekara su dolazili većinom hronični bolesnici i hitni slučajevi. Sada je priliv pacijenata mnogo veći, rade se i akutna stanja, uputi na druge nivoe zdravstvene zaštite i sve to u periodu kada vladaju enteroviroze i virusne infekcija koje nisu kovid 19. Uz to, vreme je i godišnjih odmora koje su naši zaposleni i više nego zaslužili, nakon višemesečnog intezivnog rada bez mogućnosti korišćenja dana za odmor.

Pojedini čitaoci kažu da nisu mogli da budu primljeni kod izabranog lekara, zbog povišene temperature, a nisu sumnjali na kovid. Kakav je protokol u takvim slučajevima?
– Pacijent ne može sam da zna da li ima kovid 19 ili ne. Prisustvo zaraze konstatuje se isključivo putem pregleda lekara i testovima. Sva stanja povišene temperatuje jesu simptom moguće zaraze koronom i kao takvi se i tretiraju. Svi koji imaju povišenu temperaturu treba da se jave telefonskim putem u svoju ambulantu. Sestra će tada dati tačan termin kada da dođe u ambulantu, pacijent će biti sproveden u izolacionu sobu gde će ga lekar pregledati i odlučiti o daljem lečenju.

U ambulanti na Zelenom polju je od početka pandemije Respiratorni centar (kovid ambulanta), a gde se redovno leče pacijenti iz tog dela grada?
– U zgradu Stare specijalističke premeštena je II a ambulanta (sa Zelenog polja, ona u čijoj je zgradi otvoren Respiratorni centar početkom pandemije). U toj ambulanti rade dr Ana Marinkov i dr Simo Mijatović , dok dr Klara Harmati za svoje pacijente i dalje radi u ambulanti u Mužljanskoj koloniji. U toku su pregovori sa Gradskom upravom da se u saobraćaj vrati autobuska linija br. 4, kako bi pacijenti sa Zelenog polja mogli lakše da dođu do svog lekara. U prvom talasu pandemije, u Respiratornom centaru (RC) su radila 3 lekara, uzorkovači i medicinske sestre. Zbog povećanog obima posla, trenutno u RC-u radi šest lekara u smenama, kako bi pokrili radno vreme od 24 časa. Dom zdravlja duguje iskrenu zahvalnost i pohvale kompletnom osoblju Respiratornog centra na požrtvovanom radu.

  • NA PRVOJ LINIJI ODBRANE
    U Respiratornom centru (kovid ambulanti) rade lekari koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane od ovog opasnog virusa.
    Opšta praksa: dr Aleksandra Starosta, dr Milica Dimitrijević, dr Tamara Tasić, dr Aleksandra Višnjić, dr Milica Kartal, dr Sanja Milenković i sestre Nataša Ikić, Branka Ćopić, Svetlana Trifunović, Tamara Milojković, Jasmina Đorđević, Arnold Tot, Vesna Korać, Jelena Stepanov Mlađenović, Snežana Gajić i Slavica Detki
    Uzorkovanje: Gordana Pantoš, Branka Tornjanski, Silvija Vujačić, Tanja Zarin i Božica Ugarčina
    Spremačice: Olivera Milošević, Zlatinka Meseldžija, Gorica Pantoš, Dragana Stojanović, Mirjana Ratković i Ankica Tadić

Miroslava Malbaški