DR NEVENA BLAGOJEV DOBITNICA JE PRIZNANJA PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Radost i razočaranje mlade naučnice

Krajem prošle godine Privredna komora Srbije nagradila je 17 autora doktorskih disertacija iz oblasti privrede koje su napisane u poslednje dve godine. Prestižno priznanje pripalo je i našoj sugrađanki dr Neveni Blagojev (37) za odbranjenu doktorsku tezu na Tehnološkom fakuletu u Novom Sadu. Tema njenog rada je bila „Modelovanje i kontinualne biosorpcije jona teških metala iz vode”. Nedavno smo posetili mladu naučnicu u njenom porodičnom domu.
– Ovo priznanje mi je značajno jer su me kolege predložile, a stručni žiri Privredne komore nagradio. Smatram da naši mladi akademski građani u svojim naučnim radovima imaju izuzetan potecijal i da mogu da pomognu u svim sverama privrednog života – kaže naša sagovornica.
Dr Nevena Blagojev je već u osnovnoj školi u Sečnju i kasnije u gimnaziji pokazala izuzetno znanje. Sve je to do potpunog izražaja došlo na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu gde je osnovne studije zavšila sa prosečnom ocenom 9,47.
– Ponuđeno mi je da ostanem na Fakultetu, nastavim sa stručnim usavršavanjem i prenosim znanje novim generacijama. Zato sam sa velikim ambicijama prišla tom izazovu i prionula na pripremu doktorske disertacije – iskrena je naša sagovornica.
Kako kaže, sa mnogo radosti, ljubavi i entuzijazma preuzela je sve naučne obaveze, ali se nakon desetak godina razočarala.
– Nisam dobijala pravu priliku da iskažem sve ono što sam želela i mogla. Radila sam na više projekata koji su najviše služili profesorima, a ja sam ostajala po strani iako sam u međuvremenu odbranila doktorsku disertaciju – kaže mlada naučnica koja je pre 16 meseci napustila Tehnološki fakultet.


Recimo i to da je u toj visokoobrazovnoj ustanovi godinama radila za prosečnu činovničku platu, a profesorska katedra joj je ostala neispunjena želja. Kako ističe, novu priliku da akumulirano znanje primeni na nekom drugom mestu nije dugo čekala. Kompanija MDPI iz Bazela prihvatila je našu sugrađanku raširenih ruku. U novosadskom ogranku ta firma je pružila Neveni mogućnost da radi na publikaciji naučnih radova iz procesnog inženjerstva, primenjenih inženjerskih disciplina hemijskih i bioloških.
– Zadovoljna sam pažnjom koja se u toj Kompaniji posvećuje svakoj sugestiji, elaboratu, recenziji. MDPI publikuje naučne radove za ceo svet, ima baze u desetak država, naučna saradnja je praktično proširena na ceo svet. To je samo još jedna potvrda koliko se u svetu poštuje znanje naših ljudi. – kaže dr Neveni Blagojev.
Ambiciozna, stručna i naučno „naoružana” naša sagovornica ipak nije orijentisana samo na karijeru. Ona je supruga i majka dvoje dece kojima pruža mnogo ljubavi i pažnje.

  • PODRŠKA PROFESORA I MENTORA
    Tehološki fakultet je iznedrio veliki broj izuzetno stručnih ljudi u različitim oblastima života. Dr Nevena ističe da je tokom pripreme doktorske disertacije (za koju je dobila ocenu 10), imala veliku podršku profesora dr Mirka Dalmacije, kao i svojih mentora – dr Marine Ščiban i dr Oskara Bera koji je, takođe, zrenjaninske gore list.

 

  • ZRENЈANINSKA VODA
    Kada ćemo piti zrenjaninsku vodu bez arsena, pitanje je koje se nametnulo tokom našeg razgovora.
    – Moja bliža oblast su otpadne vode. Naravno da sam, kao i svi Zrenjaninci upoznata sa problemom pijaće vode u našem gradu. Malo ko se svih ovih godina na našem fakultetu zanimao za to, mislim na one koji odlučuju. To nam je često spočitavao i naš profesor dr Mirko Dalmacija, vodeći stručnjak u ovoj oblasti. Ja bih se radovala da se problem reši što pre. Smatram da se preko prečistača teško može isporučiti dovoljna količina vode za tako velikog potrošača kao što je Zrenjanin – odgovorila je Nevena.

N. Božović
Foto: Privatna arhiva