DR RADE PANIĆ, PREDSEDNIK SINDIKATA, GOVORIO NA TRIBINI

Epidemija ogolila stanje našeg zdravstva

Jedan od retkih pouzdanih izvora informacija o kovid epidemiji, ali i drugim medicinskim temema iz redova stručnjaka jeste Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS), a pre svega predsednik SLFS- a anesteziolog dr Rade Panić. Sindikatu se javlja veliki broj medicinara širom zemlje, koji zbog straha od odmazde na radnom mestu ne smeju javno da progovore o problemima.
Zato i ne čudi što se ovoj organizaciji – čija bi delatnost trebalo da bude zaštita radnih prava – za pomoć obraća i sve veći broj građana. Dr Rade Panić je nedavno govorio na tribini Zrenjaninskog socijalnog foruma u mesnoj zajednici na Bagljašu.
– Epidemija je ogolila stanje našeg zdravstvenog sistema i činjenicu da Ministarstvo zdravlja ne zna čime raspolaže i kakvo je stanje na terenu – kazao je dr Rade Panić. Zatim je predočio mnoge probleme zdravstva u Srbiji, navevši da uprkos nastojanjima Sindikata, Ministarstvo zdravlja odbija da razgovara o njihovom rešavanju.
– Najpre se treba srediti Fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Često se ponavlja zabluda da je novac RFZO budžetski. Reč je o novcu svih nas budući da je svako prinuđen da plaća. Fond bi trebalo da bude nezavisna institucija koja kontroliše kako se troši novac građana, a zapravo je parazit i radi netransparentno – naveo je dr Panić, upozorivši da se domaće zakonodavstvo kreće ka uvođenju sve uže zdravstvene zaštite.
Dr Panić navodi i da privatno zdravstvo u Srbiji radi bez kontrole kvaliteta i uslova rada zaposlenih, od kojih mnogi posluju „na crno”.
Prema njegovim rečima, problem domaćeg zdravstva jeste i politizacija.
– Veliki broj direktora zdravstvenih ustanova nalazi se u v.d. statusu, zbog čega su stizale i kritike Evropske unije. Teže je smeniti onoga ko je regularno postavljen. Često je i zapošljavanje preko političkih veza – ima primera da profesor fizičkog ili istoričar zauzimaju mesto u bolnicama lekarima, medicinskim sestrama, higijeničarima – konstatovao je dr Rade Panić.
Predsednik SLFS-a je na tribini objasnio i u kakvim uslovima rade naši medicinari.
– U Kraljevu se borimo da uređaji koje koristimo u lečenju budu servisirani, a krivično odgovoramo ako se pokažu kao nepouzdani. Ako se neko pobuni, rizikuje gubitak posla, a onda vlasti to predstavljaju kao da ne želimo da radimo – naveo je dr Panić.

  • VELIKE PLATE SU ZABLUDA
    Dr Panić je istakao da je zabluda da lekari imaju velike plate.
    – Zakon o platnim razredima se ne primenjuje. Lekar opšte prakse sa šest godina fakulteta trebalo bi da ima 120.000 dinara zaradu, ali ima 70.000. Sadašnja plata specijaliste bez dodataka je 85.000. Zarade se različito obračunavaju u ustanovama, a koeficijenti 1:4:8 se ne poštuju, odnosno ako je minimalna plata 30.000 to znači da bi lekar opšte prakse trebalo da ima osnovnu od 120.000, dok specijalista ne bi smeo da ima ispod 180.000 dinara. Ne nudite mito, jer mi radimo za platu i očekujemo da ona bude adekvatna.

M. Maričić